Leerlingen basisschool, academiestudenten en professioneel kunstenaar maken samen ‘Brol’

Vlak naast het huidige schoolgebouw van Sint-Jan bouwt het gemeentebestuur een splinternieuwe campus. © EMA

ARENDONK -

De leerlingen van gemeentelijke basisschool Sint-Jan in Arendonk verhuizen op 1 september 2023 naar een splinternieuwe school in de Kerkstraat. De nieuwe campus wordt gepimpt met een groot en uniek kunstwerk.

Eddy Meulemans

Wat voor een kunstwerk het juist wordt, is nog niet 100% geweten. Het enige wat vaststaat, is dat het een gezamenlijk werkstuk wordt van alle leerlingen van de school, van de kleinste kleuter tot de grootste zesdejaars, de volwassen studenten van de Academie voor Schone Kunsten van Arendonk en een professioneel kunstenaar.

“Deze samenwerking is uniek en tegelijk een grote uitdaging”, zegt schepen van Onderwijs Rob Blockx (CD&V). “Bedoeling is dat de kinderen van Sint-Jan de komende weken en maanden samen met beeldend kunstenaar Kristof Van Gestel drie workshops beleven, waarbij ze met recycleerde materialen, zwerfgoed en andere ‘brol’ elk een eigen kunstwerkje in elkaar knutselen. ‘Brol’ is daarom ook de naam van het project.”

Mixed media

De studenten van de afdeling mixed media van de Arendonkse kunstacademie brengen daarna al die knutselwerken van de kinderen samen en werken op basis daarvan één groot totaalkunstwerk uit. Waar het afgewerkte product uiteindelijk terecht gaat komen? “We zijn zelf voorstander van een geïntegreerd kunstwerk dat verwerkt wordt op de schoolmuren, op de deuren of in de toiletten. Een statig voorwerp op de speelplaats lijkt ons minder geschikt”, zegt de Arendonkse onderwijsschepen.

Voetbalstadion

Op de plaats waar tot vorig jaar het voetbalstadion van KFC Verbroedering Arendonk stond, bouwt het gemeentebestuur vandaag een groot en modern schoolgebouw van 4.500 vierkante meter, ongeveer zo groot als het vroegere voetbalveld. Het is een nieuwbouw in twee bouwlagen met acht kleuterklassen, achttien klassen voor de lagere school, een sportzaal, ateliers, snoezelruimtes, refters, kantoren en een grote overdekte fietsenstalling voor 310 fietsen. Er is plaats voor vijfhonderd leerlingen. (ema)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten