Tamme ezel Emile van Pulderbos-Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren speelt glansrol in Lierse Ommegang

Johanna van Castilië op ezeltje Emile van het Revalidatiecentrum Pulderbos, met rechts begeleider Walter Oorts. ©   Lier Belicht

Pulderbos, Lier -

Ezel Emile van de kinderboerderij van het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos mocht vorige zondag ‘Johanna van Castilië’ op zijn rug torsen tijdens de Lierse Ommegang. Als het droog blijft, kun je het grijsje volgende zondag vanaf 14.30u opnieuw voor bruidsezel zien spelen. Boer Luc en de kinderen van het Reva Pulderbos zijn fier op hun Emile.

De Lierse Ommegang van De Gezellen van ’t Groot Volk en de stad Lier gaat slechts om de vijf jaar uit. De optocht over een traject van zo’n 4 kilometer lokte vorige zondag een massa volk. Het eerste deel gaf een impressie van Lier vroeger en nu. In het tweede deel herleefden de toeschouwers het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië, dat zich in 1496 in Lier voltrok. In het derde deel trokken de reuzen, de (fabel)dieren en de praalwagens door de straten. Het was in het tweede deel dat ezel Emile Johanna van Castilië mocht dragen. Walter Oorts uit Pulderbos, in bijzondere middeleeuwse klederdracht, begeleidde Emile doorheen de optocht.

©  Chris Van Rompaey

“Wij mogen met het Reva de huifkar van Walter Oorts gebruiken”, legt boer Luc van de kinderboerderij van het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren uit. “Walter vertelde dat de organisatoren van de Lierse Ommegang nog een heel brave ezel zochten. Wij hebben twee ezeltjes, maar Emile is toch wel de allertamste. Hij is een ruin, een gecastreerde hengst. Terwijl ons ezelin soms koppig durft te zijn, stapt Emile altijd vlot mee, ook met de kinderen die hier revalideren. Het is goed voor hun zelfwaarde als ze zo helemaal alleen een ezel kunnen begeleiden.”

Johanna van Castilië moest bovenop de ezel zitten. “Maar ook dat is voor Emile geen enkel probleem. Er zitten soms kindjes in een zitschaaltje op”, zegt boer Luc. “Hij is echt de tamste ezel die ik ken.” Emile werd in 2007 geboren en verhuisde in 2008 naar het Reva. Hij komt van iemand uit Brecht. “Walter Oorts liet ons achteraf weten dat onze ezel zich voorbeeldig gedragen heeft in Lier”, zegt Luc. ”Op zondag 9 oktober om 14.30u gaat de Lierse Ommegang een tweede keer uit, als het weer meezit. En ook dan is onze ezel van de partij.”

©  Lier Belicht

Er loopt trouwens nog een viervoeter uit Pulderbos mee in de Lierse Ommegang. Lot, de ardennermerrie van Filip De Schutter, trekt een praalwagen met een leeuw waarop een meisje zit. De Pulderbosse beesten zijn volop aan het stoeten tegenwoordig. Zo liepen onlangs ook paarden van Het Aangespannen Trekpaard, waaronder een paar van Pulderbos en Zoersel, mee in de Geitestoet in Wilrijk. Zelfs in de Ros Beiaardommegang in Dendermonde waren ze van de partij. Allemaal omdat ze zo betrouwbaar en koelbloedig zijn. kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten