Fiscaal voordeel notionele intrestaftrek keert terug in 2023

 ©  Rhonald Blommestijn

De voor bedrijven fiscaal voordelige notionele intrestaftrek zal in 2023 weer op het voorplan komen. Dat blijkt uit berekeningen van de krant L’Echo. Door de lage rentes was het systeem de laatste drie jaar niet meer interessant voor bedrijven.

wverBron: BELGA

Bedrijven die hun eigen vermogen versterken, zullen dus opnieuw kunnen rekenen op de belastingvermindering. De “aftrek voor risicokapitaal”, zoals de maatregel officieel wordt genoemd, staat bedrijven toe een bepaald bedrag van de winst af te trekken. Zo verlaagt de belastbare basis en komt de effectieve belasting minder hoog uit. 

Het aftrekbaar bedrag wordt berekend door de notionele rentevoet van het jaar toe te passen op het gemiddelde van de kapitaalverhogingen in de voorgaande vijf jaar. Hoe hoger de notionele intrestvoet, hoe interessanter voor de bedrijven. De notionele intrestvoet van toepassing in 2023 zal op het hoogste niveau liggen sinds 2016: 0,943 procent voor de grote ondernemingen en 1,443 procent voor de kmo’s, zo berekende L’Echo.

Sinds 2020 was de rentevoet van de aftrek voor risicokapitaal naar nul gezakt door de negatieve intrestvoeten op de markten. De rentevoet voor kmo’s bedroeg amper 0,4 procent. Dat maakte het fiscaal voordeel niet meer interessant. Intussen zijn de intrestvoeten van staatspapier, de referentie voor de notionele intrestvoet, echter weer gestegen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten