Aanval met Iraanse kamikaze-drones in regio Kiev

Brokstukken van een Iraanse drone die is neergestort in Oekraïne.  ©  REUTERS

In de stad Bila Tserkva, in de oblast Kiev op een honderdtal kilometer ten zuiden van de hoofdstad, is een persoon gewond geraakt bij een aanval met Iraanse kamikaze-drones. Dat zegt de regionale gouverneur.

wverBron: BELGA

Volgens gouverneur Oleksi Koeleba ging het om drones van het type Shahed-136. Er is ook schade aan de infrastructuur veroorzaakt. “Er waren zes aanvallen en explosies”, zei hij. Het zuidelijke commando van het Oekraïense leger zei op Telegram zes drones van dat type te hebben neergehaald. Volgens de woordvoerster van het commando, Natalia Goemenjoek zijn ze neergehaald in het district Mykolajiv.

Oekraïne gewaagde in september van de eerste Russische aanvallen met drones van Iraanse makelij, maar dergelijke aanvallen gebeurden vooral in het zuiden van het land, op de strategische stad Odessa aan de Zwarte Zee.

 ©  REUTERS

Volgens verschillende media had Iran honderden van die drones geleverd aan Rusland, ondanks waarschuwingen van de Verenigde Staten. Als reactie had Oekraïne aangekondigd de diplomatieke aanwezigheid van Iran in het land “sterk te beperken”. Kiev trok zo de accreditatie van de ambassadeur van Iran in. Teheran zei de beslissing te betreuren en dat die “is gebaseerd op ongefundeerde informatie, overgebracht door de propaganda van buitenlandse media” tegen Iran.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten