Voetbal 2de afdeling VV A Jong Essevee

Youssuf Sylla scoort voor Jong Essevee en droomt van eerste ploeg: “Ideale leerschool om kracht en ervaring op te doen”

Youssuf Sylla: “Ik ben iemand die graag iets nieuws uitprobeert.” © Bart Vandenbroucke

Meer kansen krijgen in de A-ploeg (die voorlopig laatste staat) is zijn grote doel, maar voorlopig moet Youssuf Sylla (19) zijn minuten maken bij Jong Essevee in tweede afdeling. Dat doet de centrumspits met de week beter, want vorige zaterdag scoorde hij twee keer in de 3-1-zege tegen Oostkamp. “Dit is de ideale leerschool voor iedereen.”

Koen Verdruye

Youssuf Sylla is niet bang van avontuur. Hij woont in Grimbergen en kwam als 6-jarige bij Anderlecht terecht. “Helaas kon ik er niet blijven en ik trok naar Strombeek, Wemmel, Grimbergen, Zaventem en Lierse. Nadien passeerde Standard en speelde ik vier jaar op Sart Tilman. Ik ben iemand die graag iets nieuws uitprobeert (lacht).”

En zo kwam hij in 2019 ook in Italië terecht. Hij speelde bij de U17 en U18 van Torino, om vorig jaar aan de Gaverbeek te belanden, waar hij een profcontract tekende tot 2024. “Ik kan hier trainen met de A-kern en dat is een groot voordeel, vind ik. Voorlopig is het wachten op speelkansen, maar ik besef dat ik hard moet werken en geduld hebben. Ik mis nu vooral ritme en ervaring, maar de oudere spelers van de A-kern geven me wel wat tips en de coach natuurlijk ook. Mbaye Leye kan me veel bijbrengen op dat vlak.”

Youssuf Sylla startte al in drie van de vijf wedstrijden van Jong Essevee en scoorde drie keer. De ploeg van trainer Frederik D’hollander is duidelijk aan het groeien en staat met acht punten knap op een gedeelde achtste plaats. “Mijn groep was in het begin nogal wat opgefokt. Het was voor velen de eerste keer dat ze voor publiek speelden, maar ze trokken daar snel lessen uit. We brengen volwassen voetbal en hebben ook het voordeel dat we vijf keer per week wedstrijdgericht en met oog voor de details kunnen trainen. Als coach is het heerlijk om dan vast te stellen dat het er uitkomt in de matchen. Soms komen we nog wat kracht tekort, zoals in Harelbeke, maar het belangrijkste is dat de jongens veel bijleren. Andres Labie speelde al alles bij ons en zat zaterdag op de bank in Westerlo, en Lucas Willen mocht zelfs starten. Daarvoor doen we het dus. Maar eerst moeten wij er in slagen om collectief een blok te zetten en dan kunnen zij er individueel bovenuit steken.”

Broer gestopt

Zoals Sylla afgelopen zaterdag dus ook kon doen. Het niveau van tweede afdeling valt hem best mee. “Het is beter dan ik verwacht had. Er wordt prima gevoetbald en je moet de focus houden om het verschil te maken. Dit is echt de ideale leerschool voor iedereen. Ik vind trouwens ook wel dat er in Vlaanderen beter gevoetbald wordt dan in Wallonië, waar het accent toch altijd meer op bikkelen ligt. Dit ligt mij wel beter”, aldus Sylla, die nog steeds in Grimbergen woont maar in Waregem een flat deelt met zijn ploegmaat Cheik Thiam. “Als het kan, probeer ik naar huis te gaan. Dan zie ik ook mijn broer Jozef nog eens. Hij is altijd heel belangrijk geweest. Hij speelde voor Lierse en Waasland-Beveren, maar vond dan geen nieuwe club meer en stopte. Jammer, want hij kan echt goed voetballen. Ik wil het hoe dan ook een pak langer volhouden dan hij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten