Meesteroplichter Piet Van Haut ook in beroep veroordeeld tot 20 maanden cel

 ©  Arne Franck

Meesteroplichter Piet Van Haut (53) is ook in beroep veroordeeld tot 20 maanden cel. Hij gaf via een bankkaart van een Knokse vriendin 56.000 euro uit. “Maar we hebben die kaart samen aangevraagd!”, beweerde hij.

Olivier Scheir

In 2016 stapte de ex-zaakvoerster van een Knokse taverne naar de politie. De 57-jarige vrouw beweerde dat Piet Van Haut zonder haar toestemming liefst 56.000 euro had uitgegeven met een kredietkaart die op haar naam stond maar waarvan ze naar eigen zeggen het bestaan niet afwist. Van Haut zou de kaart in 2010 in handen hebben gekregen toen hij nog kind aan huis was in haar zaak, die in 2011 op de fles ging. Omdat de kaart op naam van de zaak stond, ging ze er verkeerdelijk van uit dat de kaart na het faillissement werd afgesloten. Maar sinds 2015 gebruikte Van Haut ze voor onder meer voor dure etentjes in het Hof van Cleve en luxereisjes naar Nice en Marbella.

Van Haut kreeg in eerste aanleg 20 maanden effectief, maar ging in beroep. Zijn advocaat, Jef Vermassen, trad voor hem niet meer op, dus moest Van Haut zichzelf verdedigen voor het hof van beroep in Gent. Van Haut beweerde bij hoog en bij laag dat hij een relatie had met de vrouw en dat ze hem de kaart destijds “uit liefde” had geschonken om in zijn levensonderhoud te voorzien.

“In 21 jaar heb ik al van 30 dames betaalkaarten gekregen om ze te gebruiken”, beweerde Van Haut. “Maar om mij sportief op te stellen, wil ik het bedrag terugbetalen.”

Dokter, oliesjeik en onderzoeksrechter

Volgens de advocate van het slachtoffer had ze hem in 2016 al vijf jaar niet meer gezien, tot ze in 2017 gedagvaard werd. “Daarnaast zat ze sinds 2011 aan de grond, waarom zou ze hem dan toestemming hebben gegeven haar geld uit te geven?”, vroeg haar advocate zich af. “En dat hij haar het bedrag zal terugbetalen, is eveneens ongeloofwaardig. In een dagblad beweerde hij na de uitspraak in Brugge net het tegendeel.”

Van Haut zwoer in zijn laatste woord voor het hof dat ze nochtans samen naar de bank waren geweest om die kaart aan te vragen. Maar dat geloofde het hof niet. De 20 maanden cel werden bevestigd en Van Haut kreeg ook een boete van 6.000 euro.

Van Haut stond al talloze keren voor de rechter wegens oplichting en zat vele jaren achter tralies en in de psychiatrie. Hij gaf zich onder meer uit voor dokter, oliesjeik en zelfs onderzoeksrechter, om gratis hotelkamers, proefvluchten met een Boeing en andere voordelen te krijgen.

Van Haut werd voor het eerst geïnterneerd in 1989, een laatste keer in 2005. Sinds 2010 werd hij definitief in vrijheid gesteld door de commissie ter bescherming van de maatschappij in Gent. Hij woont tegenwoordig in Nederland.

Van Haut kondigde al aan cassatieberoep in te dienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten