BINNENKIJKEN. Oude wasmachinefabriek door Gentenaar Olivier (42) omgebouwd tot enorme galerij: “Ruimte is kunstwerk op zich”

Olivier Goethals maakte een museumruimte van een oud fabrieksgebouw. ©  IF

Gent / Lyon -

Het kruim van de hedendaagse kunst verzamelt dit najaar in het Franse Lyon, waar de drukbezochte biënnale plaatsvindt. Een Gentse kunstenaar en architect heeft daarin een belangrijke rol: Olivier Goethals (42) maakte van een oud fabrieksgebouw een galerij.

Max Dedulle

Olivier Goethals doceert architectuur aan Sint-Lucas, maar Gentse kunstliefhebbers kunnen hem kennen van zijn werk voor de galerij 019 aan Dok en recent voor de Kunsthal Gent in het Caermersklooster. “Het is mijn taak om de ruimte onder spanning te brengen”, zegt de geboren West-Vlaming daar zelf over. “Ik ga met de bestaande architectuur aan de slag, om er een plek van te maken waar de kunst en de bezoeker elkaar kunnen vinden.”

Dat is ook wat Goethals in Lyon mocht doen. Een voormalige wasmachinefabriek wordt er dit najaar, tijdens de biënnale, omgevormd tot museumruimte. “De twee curatoren, Sam Bardaouil en Till Fellrath, kenden me nog van een eerder project. Vorig jaar werkten we al samen voor een tentoonstelling in een oude bunker in München. Voor mij is het een mooi compliment dat ze me opnieuw vroegen, want het zijn grote namen in het wereldje.” (lees verder onder de foto)

Het gebouw bevat nog heel wat restanten van het fabrieksverleden. ©  IF

Blanco canvas

In Lyon trof de architect een blanco canvas aan van maar liefst 55.000 vierkante meter. “Ik wou voor kleinere, intiemere plekken te zorgen waar de kunst helemaal tot zijn recht komt. Dat deed ik onder meer met verlichting, houten wanden en stof, maar ook door stellingen en containers in de ruimte te plaatsen. Eigenlijk verschilt de aanpak niet zoveel van hoe ik in de Kunsthal Gent te werk ging. De ruimte en de ervaring van de toeschouwer worden zo een kunstwerk op zich.”

De afgelopen maanden bracht Olivier dus heel wat tijd voor in de Franse stad. “Ik ben er een achttal keer geweest. Dat is ook nodig om iets waardevols te kunnen ontwerpen, van achter je bureau lukt dat nooit. Bovendien vonden we ter plekke nog heel wat sporen uit het verleden, zoals markeringen op de vloer. Dat bood kansen: zo hebben we een oude robotarm naast een gipsen beeld gezet waarvan de arm ontbrak. Vooraf hadden we zoiets nooit kunnen verzinnen.” (lees verder onder de foto)

Houten constructies zorgen voor een intieme sfeer. ©  IF

Muren uitsnijden

De biënnale van Lyon loopt nog tot en met 31 december. Volgend jaar gaat de fabriek tegen de vlakte, om plaats te maken voor een stelplaats voor bussen en trams. “Niet erg”, vindt Olivier. “Wie het wil zien, krijgt nog enkele maanden de kans. Bovendien zorgde het voor mogelijkheden: we mochten gerust een groot stuk uit een muur snijden. Zoals bij al mijn projecten zorg ik ervoor dat de materialen zo intact mogelijk blijven, zodat kleine organisaties ze later opnieuw kunnen gebruiken. Zo krijgt het toch nog een tweede leven.”

De leegstaande loods doet veel Gentenaars misschien denken aan de Arsenaalsite. Zou Olivier Goethals de geknipte man zijn om daar een tentoonstellingsruimte in te richten? “Daar spreek ik me niet over uit”, lacht hij. “Maar het is sowieso altijd een goede zaak dat dergelijke ruimtes een invulling krijgen, ook al is het maar tijdelijk.”

INFO: www.labiennaledelyon.com.

“We mochten gerust een stuk uit de muur snijden, want het gebouw wordt toch afgebroken.” ©  IF

 ©  IF

 ©  IF

 ©  IF

 ©  IF

 ©  IF

 ©  IF

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent