Triatlon WK Ironman Hawaï

Kenneth Vandendriessche debuteert op z’n 30ste in WK Ironman op Hawaï: “Top tien moet kunnen als ik niet oververhit geraak”

Het was op ‘zijn’ Lanzarote dat Kenneth Vandendriessche eerder dit jaar met een klinkende zege zijn ticket voor Hawaï pakte. © if

Kenneth Vandendriessche vreesde er eind augustus even voor, maar hij komt zaterdag wel degelijk voor het eerst aan de start van het WK Ironman op Hawaï. “Volgens mij is de top tien best mogelijk”, aldus de Ruddervoordenaar. “Maar als ik pas als dertigste eindig na een perfecte wedstrijd, zal ik helemaal niet ontgoocheld zijn.”

Willy Goossens

Het zag er eind augustus niet goed uit toen Kenneth Vandendriessche wegens een voetblessure forfait moest geven voor de 70.3 Ironman in het Oostenrijkse Zell-am-See. “Het was toen echt kantje boordje”, vertelt de 30-jarige triatleet uit Ruddervoorde. “Het werd even trainen op een dunne lijn. Zo probeerde ik mijn loopconditie te onderhouden met alternatieve training zoals aquajogging. Gelukkig kon ik geholpen worden met een infiltratie in het bewuste botje. Ik twijfelde even aan mezelf, maar eens op stage op Lanzarote vond ik de nodige drive om er terug in te geloven.”

Het was ook op Lanzarote dat Vandendriessche, trainingsadviseur bij ITZU Training, eerder dit jaar met een klinkende zege in een tijd van 8u39’36” zijn ticket voor Hawaï pakte. “Dat was toen mijn tweede Ironman. Ik debuteerde het jaar voordien ook al op Lanzarote met de negende plaats. Het Canarische eiland is intussen niet meer weg te branden uit mijn geheugen. Iets meer dan vijf jaar geleden leerde ik er ook mijn vrouw kennen. Zij werkte toen in het trainingscentrum van La Santa. We hebben er zelfs een tijdje gewoond.”

Marathon als wapen

Vandendriessche heeft al een mooi seizoen achter de rug. In het Duitse Alsdorf werd hij voor de derde maal Europees kampioen duatlon op de middelafstand en wat later pakte hij in het Deense Viborg op het WK in deze discipline brons. Minder goed verging het hem in de triatlon van l’Alpe d’Huez, waar hij op koers lag voor een podiumplaats maar wegens mechanische pech uit de wedstrijd moest stappen. Nu is er dus Hawaï.

“Er is wel enige vergelijking mogelijk met Lanzarote, zoals de warmte en de lange rechte banen tijdens het fietsen. Toch zal ik moeten opletten om niet oververhit te geraken. Bij de trainingen in de klimaatkamer heb ik mijn limieten leren kennen”, zegt Vandendriessche. “Hoe dan ook weet ik dat ik met enige achterstand uit de oceaan zal komen, want zwemmen is lang niet mijn sterkste onderdeel. Als de kloof op de leiders ongeveer een halve minuut bedraagt, hoop ik tijdens het fietsen meteen naar voren te kunnen oprukken. Lig ik echter zo’n anderhalve minuut achterop, dan kies ik sowieso voor mijn eigen tempo. Ik weet immers dat heel wat concurrenten hun klop zullen krijgen tijdens de marathon. Die slotloop zou mijn sterkste wapen kunnen zijn.”

Vandendriessche vertrok al op 28 september naar Hawaï in het gezelschap van triatleet Hannes Callebaut. “Mijn vrouw was graag meegereisd, maar over een aantal weken verwachten we ons eerste kindje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten