Na verdrinkingsdood Hakim tijdens Gentse Feesten: tweede verdachte wordt uitgeleverd, maar moet eerst celstraf uitzitten

 ©  IF / FVV

Gent -

Ook de tweede Nederlandse verdachte die betrokken was bij de verdrinkingsdood van de 53-jarige Hakim die tijdens de Gentse Feesten in het water aan de Lousbergskaai werd gegooid, wordt overgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam woensdag beslist en wordt bevestigd door zijn advocaat Thomas Gillis. De 23-jarige man wordt verdacht van doodslag.

Simon Dekaezemaker

Hakim Mutyaba (53) werd op zondag 17 juli in het water gegooid aan de Ferdinand Lousbergskaai in Gent. De man kwam niet meer boven water en overleed. Bij het voorval waren twee Nederlandse mannen betrokken, die Hakim had leren kennen op de terugweg van de Gentse Feesten.

Uit camerabeelden bleek dat de Nederlanders eerst op de vlucht waren geslagen om daarna terug te keren, over de reling te kijken om daarna opnieuw de benen te nemen. Een 25-jarige verdachte meldde zichzelf daarop aan bij de politie, een 23-jarige werd een dag later opgepakt.

Vrij onder borg

Een 25-jarige man werd in augustus al overgeleverd aan België en aangehouden op basis van schuldig verzuim. Hij werd later door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent (KI) vrijgelaten onder voorwaarden na betaling van een borgsom van 10.000 euro.

LEES OOK. Familie herdenkt overleden Hakim (53) op de plaats waar hij in het water werd gegooid

De 23-jarige verdachte die Hakim in het water duwde, verzette zich eerst tegen een uitlevering aan België. De man bekende wel onmiddellijk zijn aandeel in de feiten en verklaarde een stommiteit begaan te hebben, maar wou niet in een Belgische gevangenis terechtkomen.

Doodslag

Later trok de verdachte zijn verzet in en de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam besliste woensdag dan formeel om hem naar België te laten overbrengen. “Hij zal zijn medewerking leveren en wil zijn verantwoordelijkheid nemen”, verklaarde zijn advocaat Thomas Gillis eerder al.

Voordat de 23-jarige man naar België kan komen, zit hij nog tot eind oktober drie Nederlandse celstraffen uit, meldt het Nederlandse persagentschap ANP. Als de man naar België gebracht wordt, verschijnt hij voor de onderzoeksrechter, die kan beslissen om hem aan te houden voor doodslag.

LEES OOK. KI laat verdachte (25) betrokken bij verdrinkingsdood tijdens Gentse Feesten vrij met voorwaarden en borgsom

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten