“Ik had het moeilijk tijdens coronaperiode”: man steelt wagen en juwelen

De man brak op nieuwsjaarsnacht in bij de vrouw in Zulte. © LMD

ZULTE -

“De pandemie was moeilijk. Ik zat vast thuis zonder sociale steun”, getuigde een 51-jarige man woensdag in de correctionele rechtbank. De man stond terecht voor diefstallen tijdens de coronaperiode. Hij brak op nieuwjaarsnacht in bij een vrouw in Zulte en stal er haar juwelen en wagen.

Laura Moens

De man schippert tussen België en Albanië. Zowel zijn vrouw, zoon als hijzelf hebben geen officiële verblijfsvergunning, waardoor het moeilijk is om officieel aan het werk te gaan. “Deze mensen willen een normaal leven leiden, maar kunnen dat niet door de miserie die ze hebben met hun papieren”, zei de advocaat van de man.

Het gezin probeert zich te redden door dag en nacht hard te werken, maar dat moet in het zwart. “Tijdens de coronaperiode werd dat moeilijker. We zaten thuis zonder sociale steun. Ik had dringend geld nodig om mijn gezin te onderhouden”, getuigde de man. De man stal juwelen in een huis in Zulte en verkocht die daarna in het station van Brussel-Noord.

De rechter had begrip voor de sociale situatie van de man, maar diefstal kan nooit goedgepraat worden. “Als iedereen in moeilijke omstandigheden zo’n feiten pleegt, dan wordt onze samenleving een jungle”, concludeerde de rechter woensdag. “Je probeert je eigen miserie op te lossen door andere mensen schade toe te brengen. Dat kan niet.”

Een voorgaande correctionele veroordeling speelt in het nadeel van de man. Hij riskeert daardoor een zwaardere straf. Het Openbaar Ministerie vordert een gevangenisstraf van 30 maanden. De rechter zal zich uitspreken over de zaak op 26 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten