Politie vindt 25 kilo cocaïne en 300.000 euro in auto: bestuurder riskeert vier jaar cel

De politie zette de auto met daarin 25 kilo cocaïne en 300.000 euro aan de kant in de Schoolstraat in Lichtaart. © RR

Lichtaart, Heist-op-den-Berg -

De politie betrapte een jaar geleden in de Schoolstraat in Lichtaart (Kasterlee) een 32-jarige Nederlander met liefst 25 kilo cocaïne en 308.000 euro aan cash geld in zijn auto. De man moest zich samen met zijn 20-jarige neef uit Heist-op-den-Berg voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden. De bestuurder riskeert vier jaar cel.

Bart Van den Langenbergh

Een ploeg van de politie regio Turnhout merkte op 18 oktober 2021 om 21u Audi A3 op die met een rotvaart door Kasterlee reed. De politie kon de auto uiteindelijk in de Schoolstraat in Lichtaart aan de kant zette. Aan het stuur van de auto zat J.V. (32) uit het Nederlandse Rotterdam. Hij beweerde dat hij onderweg was van Geel naar Hoogstraten en dat zijn gps-toestel hem door Kasterlee stuurde. De verbazing bij de inspecteurs werd alleen maar groter toen ze ook de auto zelf doorzochten. “Op de achterbank van de auto lag een sporttas met daarin niet minder dan 308.850 euro aan cash geld. In de tas stak ook een partij juwelen, die achteraf gezien 98.400 euro waard was”, zei openbare aanklager Catherine Dederen op de rechtbank in Turnhout. “In de koffer van de Audi lagen nog twee winkelzakken met in totaal 25 kilo cocaïne, verdeeld over 25 pakketten van telkens een kilo.”

Drugstransport

J.V. vluchtte te voet weg tijdens de controle. Omdat hij wist dat hij gezocht werd, bood de Rotterdammer zich op 21 oktober met zijn advocaat zelf aan bij de politie. “De man verklaarde dat hij de zakken met drugs en geld had meegenomen in Geel nadat een andere man ze daar had gezet en wegliep. Maar die uitleg is ongeloofwaardig”, aldus de procureur. Ze vroeg om J.V. voor het transport van drugs en voor bendevorming te veroordelen tot een effectieve gevangenisstraf van vier jaar.

Ook X.V. uit Heist-op-den-Berg, de 20-jarige neef van J.V., moest zich voor de rechter verantwoorden. Deze jongeman kwam tijdens het onderzoek in beeld omdat hij eigenaar is van een Volvo V40. “Op beelden van de ANPR-camera’s is te zien dat die Volvo op die bewuste avond voor de andere auto (Audi van J.V. red.) reed. De dag nadien vond een huiszoeking plaats bij X.V. Hij leefde daar in luxueuze omstandigheden, hoewel hij zelf student is en zijn moeder een uitkering heeft”, vertelde Catherine Dederen. De jongere gaf eerst toe dat hij aan het stuur van de Volvo zat, maar wat later trok hij die verklaring weer in. Hij zou zijn auto aan andere personen hebben uitgeleend en hierdoor niets te maken hebben met het drugstransport. X.V. riskeert nog wel een gevangenisstraf van achttien maanden.

Geen bende

De verdediging van J.V. vroeg een voorwaardelijke straf in plaats van een effectieve celstraf. “Er is helemaal geen sprake van bendevorming. Hij is zichzelf gaan aangeven en zit intussen bijna een jaar in voorhechtenis in de gevangenis”, pleitte meester Lesley Vermeulen. “De juwelen die werden gevonden, zijn eigendom van een juwelenzaak waarvoor hij promotie voerde.” De rechtbank doet uitspraak op 19 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten