Bpost verdubbelt sorteercapaciteit voor e-commerce
De pakjes stromen bij bpost binnen aan de lopende band. — © BELGA
Met een gloednieuwe sorteermachine voor pakjes in de Antwerpse haven, gaat bpost de capaciteit voor e-commerce verdubbelen. Zo wil het bedrijf zich voorbereiden op de toekomst en de kerstperiode.
De bpostgroup wil de komende 5 jaar een “internationale industriële kampioen worden met verankering in België”. De nieuwe sorteermachine in Antwerpen is vooral een antwoord op de veranderende marktomstandigheden.
Vanaf oktober is het eerste deel van de zogenaamde pakketsorteermachine (PSM) volledig operationeel. De combinatie van een bestaande met een nieuwe machine, zorgt ervoor dat sorteercapaciteit groeit van 9.000 pakjes naar 20.000 pakjes per uur.
Om tijdens de bouw van de nieuwe machine geen sorteercapaciteit te verliezen, werd de opbouw in twee fases gesplitst. Het tweede deel van de nieuwe machine is volgend jaar klaar voor gebruik.
Het sorteercentrum “Antwerpen X” van bpost werd de afgelopen jaren reeds sporadisch aangepast aan de daling van de brievenpost en een stijging van de pakjes. Het gebouw werd ook uitgebreid met 2.000 vierkante meter en er kwamen 19 nieuwe vrachtwagenkades bij.
In het sorteercentrum is er de nodige aandacht voor duurzaamheid. Er is LED-verlichting, er staan zo’n 3.700 zonnepanelen op het dak en het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt. De vloot wordt gradueel elektrisch gemaakt. Dat alles moet het bedrijf positioneren als voorkeurspartner in de logistieke en e-commerce sector.
Dirk Tirez, CEO van de bpostgroup, stelt dat de prognoses voor de onlinehandel niet slecht, maar ook niet rooskleurig zijn. De vette coronajaren zijn met andere woorden voorbij. Het consumentenvertrouwen is niet meer wat het was, mede door de energieprijzen. “Die tegenwind blijft een bron van onzekerheid voor ons als bedrijf. Maar ik ben er van overtuigd dat we op het juiste pad zitten”, aldus de CEO.
Groei in Europa en Noord-Amerika
“We willen in België een nog meer prominente plaats innemen in de e-commerce logisitiek”, gaat Tirez verder. “Tegelijkertijd willen we een sterke postoperator blijven en zetten we in op groei in Europa en Noord-Amerika.”
Om dat doel te bereiken breidt bpost zijn netwerk verder uit. Dit jaar werden er al meer dan honderd pakjesautomaten geplaatst in heel het land. Volgend jaar komen daar nog zeventig pakjesautomaten bij, onder andere in de treinstations. Iedereen kan nu ook, in heel België, pakjes meegeven met de postbode aan de deur.
De nieuwe sorteermachine is volgens Tirez geen antwoord op de komst van Amazon naar Antwerpen. “We werken nog altijd goed samen met Amazon. Ze zijn vandaag nog altijd een klant.”
Lees ook
Mail in plaats van briefje in de bus als je pakje niet kan ontvangen: bpost start testproject in Tessenderlo
Politie waarschuwt voor “pakketfraude”: neem geen pakketjes aan van onbekende, want nadien volgt onaangename verrassing
“In- en uitrijden is hier levensgevaarlijk”: Plannen voor herinrichting parking bpost zijn goedgekeurd
Nee, het klopt niet dat katten post rondbrachten in België, en toch staat het in schoolboek: waar komt hardnekkig verhaal vandaan?
Video
Hoofdpunten
Meisje (3) in levensgevaar naar ziekenhuis na incident in Brasschaat, omstandigheden enorm onduidelijk
Minstens 50 tornado’s raasden in 24 uur tijd over de VS: al zeker 21 doden, honderden gewonden en gigantisch veel schade
Hij tekende een paar cijfertjes bij op de cheque en kwam buiten met 77 miljoen frank in cash: zelden werd iemand zo beetgenomen op 1 april
Wat een stunt: Mike De Decker verkoopt wereldkampioen Michael Smith een pandoering op International Darts Open
De winnaar van ‘Big brother’ is bekend: Bart mag geldpot mee naar huis nemen
Beste van Plus
Antiquair Paul De Grande kocht huis dankzij ‘Huizenjagers’: “Budget van 2 miljoen euro”
Snowboarder raakt bedolven onder sneeuw, maar skiër heeft bliksemsnelle reactie: “Net op tijd”
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”