Minstens tien doden en twintig vermisten bij rebellenaanval in Congo

De rebellengroep ADF zou achter de aanval zitten. ©  AFP

Minstens tien doden en twintig vermisten. Dat is de harde balans na een aanval in de provincie Noord-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Lokale verantwoordelijken melden dat de aanslag van dinsdagavond wordt toegeschreven aan rebellengroep ADF, de Centraal-Afrikaanse tak van terreurgroep Islamitische Staat.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

De aanval vond plaats in het centrum van het dorp Vido. Zo’n 25 huizen zijn in brand gestoken. De Congolese en Oegandese militairen die in het gebied aanwezig waren, zouden pas “laat” ter plaatse zijn geweest, klinkt het.

Volgens een lokale verantwoordelijke zijn elf lichamen gevonden. De meesten van hen zijn door messteken omgekomen.

De Geallieerde Democratische Strijdkrachten (ADF), door terreurgroep Islamitische Staat voorgesteld als zijn afdeling in Centraal-Afrika, wordt ervan beschuldigd achter moordpartijen op burgers te zitten in het oosten van Congo en achter aanslagen in Oeganda.

Congo en Oeganda strijden sinds november 2021 samen tegen de gewapende groep. De laatste maanden stijgt het aantal aanslagen toegeschreven aan ADF echter in Oost-Congo. Sinds mei 2021 geldt in de provincies Ituri en Noord-Kivu een staat van beleg, maar die heeft er niet toe geleid dat het geweld verminderde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook