Biden zou opnieuw willen deelnemen aan de presidentsverkiezingen: “Ik ga het doen”

 ©  AFP

De Amerikaanse president Joe Biden zou tegen burgerrechtenactivist Al Sharpton gezegd hebben dat hij in 2024 opnieuw wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

“Ik ga het doen”, zou Biden tegen Sharpton gezegd hebben tijdens een private conversatie afgelopen maand in het Witte Huis. Daarmee doelde de president op een tweede deelname aan de presidentsverkiezingen. De burgerrechtenactivist deelde het nieuws diezelfde dag nog met de medewerkers van zijn organisatie, zo meldt tv-zender NBC.

Op het moment dat Biden president werd van de Verenigde Staten was hij 78 jaar oud. Daarmee is hij al de oudst zittende Amerikaanse president ooit. Moest hij voor een tweede ambtstermijn gaan, zou hij in het Witte Huis zitten tot hij 86 jaar oud is. Daarmee zou hij zijn record nog wat verder aanscherpen.

Mensen uit de omgeving van Biden geven al langer aan dat ze uitkijken naar een tweede termijn voor Biden, maar de president zelf heeft nog niets bevestigd. Als Biden inderdaad nog een keer op campagne wil, dan is het aantrekkelijk om nog even te wachten met een echte aankondiging. Zolang hij niet officieel kandidaat is, hoeft hij zich namelijk niet aan striktere campagneregels voor het inzamelen van geld te houden. Om die reden heeft potentiële rivaal Donald Trump ook nog niet officieel zijn kandidatuur aangekondigd.

Er zijn ook duidelijke politieke redenen om nog even te wachten. Als Biden voor de Congresverkiezingen die op 8 november zijn, zou aankondigen dat hij mee doet, dan worden die verkiezingen een referendum over hemzelf. Zou hij nu al juist aankondigen níet mee te doen, dan maakt hij zichzelf irrelevant voor de resterende twee jaar van zijn presidentschap. Alle aandacht zou dan verschuiven naar potentiële opvolgers van Biden.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten