EcoWerf gebruikt voortaan camera’s om sluikstorten tegen te gaan

EcoWerf maakt gebruik van camera’s om sluikstorters af te schrikken. ©  ggr

Afvalintercommunale EcoWerf gebruikt voortaan camera’s om te controleren op sluikstorten aan haar glasbollen en textielcontainers. De eerste camera’s zijn woensdag in het Vlaams-Brabantse Holsbeek voorgesteld.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

Holsbeek is een van de 14 Oost-Brabantse gemeentes die zich heeft aangesloten bij het project. De andere zijn Bekkevoort, Bertem, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Huldenberg, Linter, Rotselaar, Tielt-Winge, Scherpenheuvel-Zichem en Zoutleeuw. In totaal heeft EcoWerf een werkingsgebied van 27 gemeenten, allemaal gelegen in Oost-Brabant. 

Vorig jaar haalde EcoWerf 84 ton sluikstort op aan haar glasbollen. Tegenover 2020 was dat een daling met 12 ton. In 2019 telde EcoWerf nog 113 ton opgehaald gestort afval. Het bedrijf wil die daling verderzetten door het gebruik van camera’s, zegt Jonathan De Witte, algemeen directeur van EcoWerf. “Ondanks de inspanningen die we samen met onze lokale besturen deden, blijft een beperkt deel van onze inwoners hardnekkig sluikstorten.”

Het afvalbedrijf heeft een halftijdse werknemer aangesteld die de camerabeelden bekijkt, op prospectie gaat aan de locaties waar de camera’s staan en verslagen opmaakt. Op sluikstorten staan GAS-boetes van maximum 350 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten