Energiefactuur loopt op: Gent betaalde nu al meer aan verlichting dan in heel 2021

De optie om straatlichten te doven wordt bekeken. ©  fvv

Gent -

De elektriciteit voor de openbare straatverlichting in Gent kostte de eerste maanden van dit jaar al bijna 3 miljoen euro. Dat is meer dan wat vorig jaar op een heel jaar betaald moest worden. Het stadsbestuur bekijkt dan ook de mogelijkheid om straatlichten te doven.

Fien Lakiere

In de eerste zeven maanden van 2022 betaalde Stad Gent al 2.952.130 euro aan elektriciteitskosten om de openbare verlichting te laten branden. Dat bedrag ligt veel hoger dan anders, blijkt uit een vraag van Sven Taeldeman (Vooruit) aan bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen).

“De uitgave voor de openbare verlichting over de jongste vijf jaar bedroeg jaarlijks gemiddeld 2.797.443 euro”, zegt Watteeuw. “In zeven maanden tijd betaalden we dus meer dan we in 2021 hebben betaald voor het hele jaar.”

De verwachting is dat de kosten voor 2022 uiteindelijk dubbel zo hoog zullen uitkomen als het gemiddelde bedrag van de voorbije vijf jaar. “Nietsdoen is dus geen optie. De huidige situatie verplicht ons om keuzes te maken, maar daarvoor zijn we afhankelijk van netbeheerder Fluvius.”

Regeling afgestemd op de stad

Fluvius biedt de optie aan om de straatlichten uit te schakelen tussen 23 uur en 5 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht, maar het stadsbestuur gaat daar niet op in. Onder meer De Pinte doet dat wel.

LEES OOK.Geen straatverlichting meer in De Pinte tussen middernacht en 5 uur: “Toenemende onveiligheid is onderzocht”

“Onze stad is een levendige stad met heel wat inwoners, bezoekers en de grootste populatie studenten van Vlaanderen. Daarom bespreken we met Fluvius een op de noden van onze stad afgestelde regeling die op korte termijn uitvoerbaar is. Het doven komt er wel, maar het moet afgestemd zijn op onze stad.”

Slechts een vijfde van alle straatverlichting in Gent zijn ledlampen. “We zijn vroeger begonnen met andere energiezuinige lampen, dus het was nog niet nodig om ze te vervangen. We hopen de komende jaren in een hoger tempo te ‘verledden’ met de nieuwste generatie interactieve ledlampen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent