Open VLD steunt voorstel netto-uitkering index

Egbert Lachaert. ©  BART DEWAELE

Open VLD pleit ervoor de volgende indexverhoging met 2 procent voor een stuk netto te laten uitkeren. Op die manier willen de Vlaamse liberalen de kost van de inflatie voor de bedrijven wat drukken en hun loonkosthandicap tegenover het buitenland beperken. Dat heeft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert woensdag verklaard in Villa Politica.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

Het was zelfstandigenorganisatie Unizo die eerder deze week aan de alarmbel trok. Nogal wat bedrijven dreigen immers in de problemen te komen door de torenhoge energiekosten, waar dan de stijgende loonkosten bovenop komen als gevolg van de automatische loonindexering. Als een mogelijke oplossing stelde de organisatie een nettoloonindexering naar voren.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert volgt die redenering nu. Zijn partij legt het voorstel in elk geval op tafel bij de onderhandelingen over de begrotingsopmaak, die dezer dagen aan de gang zijn. “We gaan niet aan de index as such morrelen”, benadrukt hij. Maar indien zou worden beslist bij de volgende indexering met 2 procent een stuk netto te laten betalen, dan zou de werknemer niets verliezen op het vlak van koopkracht, maar het zou de kost voor de ondernemingen ofwel spreiden in de tijd ofwel gewoon vrijstellen, legde Lachaert uit op de VRT.

“De index is een goed systeem in normale omstandigheden, maar nu gaat het zodanig hard waardoor je een soort inflatiespiraal creëert en heel wat kleine en middelgrote ondernemingen kunnen dat niet betalen”, aldus de liberale voorzitter. Ze dreigen een handicap van gemiddeld 8 procent op te lopen ten opzichte van het buitenland. Die netto-indexering zou die handicap voor een stuk terugdringen, luidde het bij de liberale voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten