Camera’s aan stadspark moeten onveiligheidsgevoel wegnemen

De masten in de omgeving van het Stadspark staan er al drie maanden, nu komen er ook camera’s aan. © Hans Otten

Geel -

Het stadsbestuur van Geel brengt deze week de bewakingscamera’s aan in de omgeving van het stadspark. Die moeten het onveiligheidsgevoel bij de burgers wegnemen. Dat blijkt deels subjectief te zijn.

Hans Otten

De stad Geel is al enkele jaren bezig met de uitvoering van een cameraplan. Daarmee wil het stadsbestuur in overleg met de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een aantal plaatsen permanent in het oog kunnen houden waar in het (recente) verleden geregeld overlast of zelfs criminele feiten gebeurden. Na de stationsbuurt is het stadspark de grootste hotspot. “Er komen drie camera’s, een die ook de Lebonstraat mee in beeld neemt, een aan de muziekacademie en een tegenover de ingang van het park”, zegt burgemeester Vera Celis (N-VA).

“Het onveiligheidsgevoel dat bij veel mensen leeft, is vooral subjectief”, zegt ze op een vraag van oppositieraadslid Rosa Van Cleempoel (Vlaams Belang). “Tot midden september zijn er 32 processen-verbaal uitgeschreven die er vooral te maken hebben met alcohol of drugs. Er zijn ook enkele plaatsverboden uitgeschreven. We merken dat er af en toe mensen rondhangen die niet echt dakloos zijn, maar wel buiten Geel geregistreerd staan en ’s nachts in Geel blijven hangen. Daarnaast meldt de politie ook enkele vechtpartijen, diefstallen en vandalisme. Politie treedt heel vaak op, maar ook de gemeenschapswachten passeren er geregeld. We zien dat jongeren van vreemde origine die er verzamelen soms voor een onveiligheidsgevoel zorgen, maar politiecontroles zijn in die gevallen meestal negatief.” (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten