Veilinghuis Bernaerts verkoopt originele plannen van net heropend KMSKA

De originele bouwplannen van het KMSKA worden geveild. ©  STUDIO BERNAERTS

In Antwerpen viert het bekende veilinghuis Bernaerts op geheel eigen wijze de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), na elf jaar van renovatie- en uitbreidingswerken. De originele plannen van het museum uit 1883, met bijhorende goedkeuringsstempel van de toenmalige gemeenteraad, worden volgende week geveild, net als een tekening van de veelvuldig in het KMSKA aanwezige James Ensor.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

Veilinghuis Bernaerts organiseert op 11 en 12 oktober een “Grand Opening”-veiling, als knipoog naar het museum vlakbij. “De réouverture van het museum zal voor een dynamiek zorgen waar we graag op inspelen”, meent veilingmeester Peter Bernaerts. “We kozen daarom voor een verkoop die focust op werken of artiesten die een link hebben met Antwerpen, reeds eeuwen kunststad bij uitstek.”

De meest opmerkelijke link met het museum is ongetwijfeld de verkoop van de originele, finale plannen van het monumentale gebouw, van de hand van architect Frans Van Dijk. Het gaat om tekeningen in inkt en aquarel, gesigneerd door de architect én gestempeld door de gemeenteraad. “Ze zijn niet alleen indrukwekkend door hun grootte en zeldzaamheid, maar tevens door hun doorgedreven zin voor detail”, stelt Bernaerts.

Bernaerts veilt verder ook een tot nog toe onbekende studietekening van James Ensor en schilderijen van Jan Jacob Croegaert-Van Bree, Hendrik Schaefels en Edward Richard Sohn uit de negentiende eeuw, met als onderwerp het Antwerpen van die tijd.

Nog tot en met zondag organiseert veilinghuis Bernaerts kijkdagen die vrij te bezoeken vallen. Meer info vindt u via deze link.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten