Premie zonnepanelen op 1 januari onherroepelijk gehalveerd

De premies voor zonnepanelen worden onherroepelijk gehalveerd volgend jaar. Dat heeft minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag duidelijk gemaakt in het Vlaams Parlement.

Gilles Liesenborghs,Bron: BELGA

LEES OOK. 259 mensen met zonnepanelen delen hun overschot aan energie. Hoe kan je dat doen? En wat kan het je opleveren? (+)

Wie dit jaar zonnepanelen installeert en die voor 31 december laat keuren, kan nog een premie tot 1.500 euro krijgen. Volgend jaar halveert dat tot 750 euro.

CD&V-Parlementslid Robrecht Bothuyne noemde dat woensdag slecht beleid, omdat zonnepanelen de snelste weg zijn naar een lagere energiefactuur en veel mensen daarom dit jaar nog de moeite doen om ze te installeren. De wachttijden zijn echter zeer lang geworden. “Tot acht maanden voor omvormers en tot vier maanden voor panelen”, zei Bothuyne woensdag. “Een halvering op 1 januari zou bijzonder unfair zijn voor de gezinnen die een bestelling hebben geplaatst in het jaar waarin de premie is voorzien.”

LEES OOK. Wie zelf zonnepanelen installeert, is vaak goedkoper en sneller af: kan iedereen dat? En wat met de keuring? (+)

Minister Demir wil echter niet overstappen op een systeem waarbij de datum van de bestelbon wordt gebruikt om de premie te bepalen, omdat daar volgens haar ten tijde van de groenestroomcertificaten mee is gefraudeerd. “We hebben de lijsten met firma’s die destijds hebben gesjoemeld”, zei ze.

De halvering op 1 januari blijft dus behouden. “We bouwen af omdat we niet willen vervallen in oversubsidies”, aldus Demir. “Experts zeggen dat de premies niet meer nodig zijn voor de rendabiliteit. Er is bovendien heel helder gecommuniceerd dat de keuringsdatum de hoogte van de premie bepaalt.”

Bothuyne reageerde teleurgesteld: “Volgens de sector zijn er zowat 50.000 Vlamingen die al een zonnepaneleninstallatie besteld hebben en rekenen op de beloofde premie. Door de rigide benadering van minister Demir dreigen velen onder hen de helft van de voorziene steun te verliezen. We hopen dat de minister dit alsnog wil rechtzetten.”

LEES OOK. Drie Vlaamse gezinnen over beloofde energiepremie: “Ik word dubbel gestraft” (+)

Aangeboden door onze partners