Timothée, de man van ‘Squid game’ en een film van meer dan vier uur: dit zijn onze 10 tips voor Film Fest Gent

 ©  rr, netflix, rr

gent -

Kaartjes scoren voor Lukas Dhonts openingsfilm Close? Vergeet het maar al. Gelukkig kan je nog massa’s andere krenten vissen uit het veelbelovende deeg van het 49ste Film Fest Gent. De kortste weg naar Oekraïne, Argentinië of Zuid-Korea loopt vanaf dinsdag 11 oktober door Gent.

Tim De Cock en Magali Degrande

1. Wim is wijzer

Léa Seydoux in ‘Un beau matin’. ©  rr

Overdonderd door het filmaanbod? Je bent niet alleen. In dat geval doe je er nooit slecht aan om de wijsvinger van programmadirecteur Wim De Witte te volgen. En die stipt in de competitie het gevoelige Un beau matinmet Léa Seydoux aan, de geanimeerde Murakami-verfilming Blind willow, sleeping woman en het Oekraïense Klondike, dat begint op de dag dat vlucht MH17 wordt neergeschoten.

Er passen dit jaar trouwens dertien films in een dozijn: woensdag werd nog een veelbelovende titel toegevoegd aan de competitie. In Bones and all regisseert Luca Guadagnino opnieuw Timothée Chalamet in een roadmovie over een eerste liefde, met randjes.

2. Breng je boterhammetjes mee

‘Trenque lauquen’. ©  rr

Keer zot doen? Pik er de langste film uit. Vorig jaar was dat een pareltje: Herr Bachmann und seine Klasse. Dit jaar doet de intrigerende Argentijnse zoektocht Trenque lauquen nog beter, althans in duur: meer van vier uur, met pauze.

De man die ‘Squid game’ won

Lee Jung-jae, hier in ‘Squid game’, speelt zelf mee in ‘Hunt’. © netflix

Het is al Zuid-Korea wat de klok slaat en zoals vaak houdt Film Fest Gent ook op die pols een vinger. De komende weken zijn een buitenkans om oude en recente cinemaklassiekers uit het schiereiland te zien. Wij tippen de originele én nieuwe versie van The housemaid, de briljante Murakami-bewerking Burning, de onthutsende monsterfilm The host, en kijken uit naar Hunt, een actiethriller waarmee Lee Jung-jae als regisseur debuteert. Lee wie? Je kent hem wel: hij is de man die Squid game (en daarmee een Emmy Award) won. De vertoning van 16/10 kan je combineren met het Sonmat foodfestival in het café van Vooruit.

Knorrend over de rode loper

De eerste Nederlandse stop-motionlangspeler: oink! ©  rr

Ook kinderen hebben dit jaar hun openingsfilm. Breng je persoonlijke Miss Piggy mee naar Knor, over een lief biggetje en een, euh, worstencompetitie. De eerste Nederlandse stop-motionlangspeelfilm strikte voor zijn Vlaamse versie Titus De Voogdt, Jelle De Beule, Barbara Sarafian en Dominique Van Malder. Als daar maar geen Gents geknor van komt. Op woensdag 12/10 te zien tijdens een Kidsproof Gala met rode loper, kinderreceptie (geen nood, de worstjes zijn veggie) en een coole greenkey-installatie.

Van witte spoken en groene ridders

Van hetzelfde laken een acteur: Casey Affleck in het fantastische ‘A ghost story’. ©  rr

De ene keer films regisseert hij films voor Disney, zoals straks Peter Pan & Wendy, de andere keer drapeert hij een wit laken over het hoofd van Casey Affleck. De rode draad in het eclectische maar fascinerende oeuvre van David Lowery (41) is dat hij zijn verhaal meesterlijk vertelt en ondersteunt met knappe muziek van Daniel Hart. Beide heren komen naar Gent, de tweede als jurylid. Ze praten op 21/10 en je kunt vier van hun films meepikken. Mis zeker The green knight en het onvolprezen A ghost story niet.

Een klein beetje ziek

‘The kingdom exodus’: een inclusieve tv-reeks, ook voor afwasrobots. ©  rr

Twee tips voor wie op zijn gemak is een filmzaal vol medische studenten en andere mensensoorten met een ietwat ziek gevoel voor humor. Van The kingdom exodus, het langverwachte laatste seizoen van de knotsgekke, creepy ziekenhuisserie van Lars Von Trier, zie je op 22/10 de eerste twee afleveringen. En je hebt vier kansen voor De humani corporis fabrica, een documentaire waarin de makers met een kogelcamera door het menselijke lichaam reizen. Benieuwd of dat meer Vesalius dan wel een soort Fantastic voyage (1966) wordt.

Tranen, eventueel met tuiten

Colin Farrell en Brendan Gleeson beëindigen hun vriendschap in ‘The banshees of Inisherin’. ©  rr

Geen slotfilm dit jaar, maar crowdpleasers genoeg. Emma Thompson nodigt een sekswerker uit in Good luck to you, Leo Grande en met The son schildert Florian Zeller verder aan een triptiek over ouderschap, ingezet met het Oscarwinnende The father (ook al met Anthony Hopkins). Wij kijken vooral uit naar The banshees of Inisherin, waarin de grote Martin McDonagh – tegenwoordig ook meneer Phoebe Waller-Bridge – het winnende duo uit In Bruges, Colin Farrell en Brendan Gleeson, herenigt om hen vervolgens uit elkaar te rukken. “Niemand wil vandaag nog droevige films maken”, zegt McDonagh, maar reken maar dat er wat te lachen zal vallen.

Wachten op Godard

Jean-Luc Godard. ©  Gamma-Rapho via Getty Images

Jean-Luc Godard is dood, leve Jean-Luc Godard. De grootste zelfbevlekker van de cinema was tegelijk haar grootste vernieuwer. Ga dinsdagnamiddag 18/10 voor 13 euro in KASKcinema zitten voor À vendredi, Robinson, Godard seul le cinéma en het aansluitende gesprek, en je kunt op café eindelijk meepraten met filmstudenten. Een koopje.

Achtervolgingswaan

Paard. (Nu ja.) ©  rr

Onder de noemer Videodroom gebeurt in de rand van het filmfestival bij Viernulvier van alles dat we maar ‘avant-garde’ zullen noemen. Dit springt er wel uit: de Gentse jazzband Paard – ze schrijven hun naam zelf in kapitalen met een punt erachter: avant-garde! – vroeg zes jonge filmmakers (onder wie Sarah Yu Zeebroek) om een kort segment te filmen rond het thema ‘achtervolging’, geïnspireerd door de klassieker Bullitt (1968). Daar speelt Paard op zaterdag 22/10 dan live een soundtrack bij. Hoe dat afloopt? Zoals bij elke goede achtervolging: onvoorspelbaar.

Blazen om op te warmen

Mark Isham. ©  rr

Wij kennen jazztrompettist Mark Isham van de warmbloedige solo’s waarmee hij de platen van David Sylvian verrijkte, maar in die jaren 80 begon hij ook soundtracks te componeren voor wat intussen een lang en gevarieerd lijstje Hollywoodfilms is. Isham praat met zijn Gentse collega Ruben De Gheselle (Clara sola) op donderdag 20/10 en soleert op de World Soundtrack Awards. Dat concert is uitverkocht, maar troost komt in de vorm van de cd die Dirk Brossé opnam met Isham en zijn muziek voor onder andere The black dahlia, A river runs through it, The moderns en Judas and the black messiah.

Film Fest Gent, van 1& tot 22 oktober op diverse locaties in de stad. Volledig programma, alle info en tickets op filmfest.gent

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent