Tot vijf jaar cel geëist voor oplichting rond stopzetten van timeshare

 ©  BELGA

De vroegere zaakvoerders van een firma die zich gespecialiseerd had in het beëindigen van timesharecontracten staan in Antwerpen terecht voor oplichting. Meer dan veertig gedupeerden betaalden hen grote geldsommen, maar de twee Nederlanders zouden niets ondernomen hebben om de contracten ook daadwerkelijk te laten verbreken. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tot vijf jaar en 2.000 euro boete.

blgBron: BELGA

Ewald T. (56) en Robert d.V. (63) werkten vanuit Aartselaar en Kalmthout. De gedupeerden hadden beroep op hen gedaan om een einde te maken aan hun timesharecontracten, die ze in onder meer Spanje en Griekenland waren aangegaan. “Ze tekenden een overeenkomst en betaalden vergoedingen tot 16.000 euro, maar daar stond niets tegenover. De fees van de timesharing bleven maar komen en de beklaagden waren niet meer te bereiken”, stelde advocaat Nick Paelemans, die 26 burgerlijke partijen bijstaat.

Het totale nadeel voor zijn cliënten bedraagt 248.500 euro. Voor de 42 gedupeerden samen is dat ruim 400.000 euro. Ook in Nederland zijn er volgens Paelemans een honderdtal gedupeerden. De firma ging failliet en Ewald T. en Robert d.V. verdwenen met de noorderzon. Na tal van klachten volgde een onderzoek en werden de beklaagden geseind.

Ewald T. is nog altijd spoorloos. Het openbaar ministerie eiste voor hem vijf jaar cel bij verstek. Robert d.V. werd eind 2021 opgepakt in Duitsland. Hij hoorde vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, tegen zich vorderen. “De beklaagden deden zich professioneel voor, maar het waren geen professionals. Ze waren nooit zinnens om hun overeenkomst met de gedupeerden na te komen”, zei de procureur.

Robert d.V. had volgens zijn advocate wel degelijk zijn best gedaan om de overeenkomsten na te leven. “Maar hij kan dat niet bewijzen, want Ewald T. is met de documenten gaan lopen en heeft de computer vernietigd”, zei meester Saskia Gilis. Ze voerde daarnaast ook aan dat niet alle burgerlijke partijen de juiste documenten hadden aangebracht, waardoor haar cliënt zijn taak niet naar behoren kon uitvoeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten