Vogelgriep zorgt voor nieuwe landelijke ophokplicht in Nederland

Ook hobbyhouders moeten hun pluimvee binnenhouden. ©  Rob Engelaar

Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat heeft landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, maar ook hobbyhouders

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

“Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is”, schrijft Adema aan het parlement.

De afgelopen twee maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in verschillende regio’s meerdere uitbraken geweest. Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels in meerdere Nederlandse regio’s. “Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren”, verklaart de nieuwe landbouwminister Adema. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar vorige herfst en winter raakten “uitzonderlijk veel” vogels besmet, zei de regering eerder.

Daarom gold sinds oktober vorig jaar een landelijke ophokplicht, die steeds verlengd werd. Eind juni kondigde de regering aan dat bedrijven hun pluimvee in sommige regio’s niet meer binnen hoefden te houden. Maar het gevaar voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus is de laatste weken opnieuw groter geworden, ook in regio’s waar al een ophokplicht gold.

Bijkomend risico is de trek van wilde vogels, die deze maand op gang is gekomen en waarbij de trekvogels mogelijk nieuwe virusvarianten meenemen. Dit alles heeft Adema doen besluiten om een landelijke ophokplicht opnieuw in te stellen, die ook geldt voor bedrijven met vrije-uitloopkippen. De minister beseft dat de maatregel “weer een extra tegenvaller is” voor de pluimveehouders, maar zegt dat er gezien het hoge aantal besmettingen geen ontkomen aan is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten