Geen excuses van Liesbeth Homans aan de kinderopvang

PVDA vroeg woensdag in het Vlaams Parlement een reactie van voorzitter Liesbeth Homans op de commotie na haar tussenkomst in het debat van zaterdag. De partij wou, zoals ze ook al in een brief vroeg, dat Homans het engagement uitsprak om vanaf nu het reglement strikt te zullen naleven. De brief van PVDA zal worden besproken in het uitgebreid bureau van het parlement, gaf de voorzitster aan.

Bron: BELGA

Tijdens het debat over de Septemberverklaring zaterdag kwam parlementsvoorzitter Liesbeth Homans even tussen tijdens een interventie van PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele. Vandecasteele had het over de crisis in de kinderopvang en de ongelijke impact daarvan op vrouwen. Voorzitter Homans kwam als volgt tussen: “Collega Vandecasteele, ik weet niet of u beseft dat er meestal twee ouders zijn, en er ook zoiets als een vader bestaat? En mijn kinderen zijn bij hun papa”, gevolgd door gelach en applaus bij verschillende ministers en op de banken van de meerderheidspartijen. 

LEES OOK.Gemoederen laaien hoog op tijdens debat over sluitende crèches: “Vooral kinderen en moeders gaan rekening betalen”

Die tussenkomst van Homans deed de voorbije dagen wat stof opwaaien. “Veel mensen zijn geschrokken van de wijze waarop de voorzitter is tussengekomen, en ervaren dat als grof en onbeschoft”, schreven fractieleider Jos D’Haese en parlementslid Vandecasteele in een brief aan Homans. 

In de plenaire zitting wees D’Haese er woensdag nogmaals op dat een voorzitter zich volgens het reglement als een scheidsrechter moet opstellen. Als ze toch wil tussenkomen, moet ze haar stoel verlaten. “Ik denk niet dat uw uitval naar mevrouw Vandecasteele nodig was om uw taken uit te voeren”, zei hij. “Ik zou uw engagement willen vragen om het reglement in de toekomst na te leven.”

“Ik heb uw schrijven ontvangen. U hebt dat gericht aan het uitgebreid bureau, dus is de plenaire vergadering niet het forum om dit te bespreken”, reageerde Homans. In het bureau zijn alle fracties vertegenwoordigd en wordt de werking van het parlement geregeld. Ook excuses kwamen er dus niet van Homans, hoewel PVDA daar eerder uitdrukkelijk om had gevraagd.

LEES OOK. Daarom voeren zij straks actie voor kinderopvang: “Iedereen staat onder stress, en dat voelen de kindjes ook

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten