Kinderpsychiater Binu Singh over crisis in kinderopvang: “Cut the crap: het is tijd voor een langetermijnoplossing”

 ©  Dieter Telemans

Minister Crevits beloofde in de Septemberverklaring 115 miljoen euro voor de kinderopvang. Het grootste deel daarvan gaat naar beter lonen en arbeidsvoorwaarden, hogere subsidies en meer plaatsen voor ouders met lagere inkomens. Het aantal kinderen per begeleider daalt voorlopig niet. Nochtans was dat een expliciete vraag vanuit de sector. Volgens kinderpsychiater Binu Singh (UZ Leuven) hebben we vooral nood aan een langetermijnoplossing.

Sofie Geusens

“Er begint ons als samenleving te dagen dat er het een en ander niet klopt in de zorg van onze kinderen. Dat is een goede zaak. Het is ook goed dat de politici dat beginnen oppikken. Ik ben de sector ook heel dankbaar dat ze een zeer duidelijk signaal geven en dat ook aanhouden. Ouders treden dat bij. Ook dat is een goed teken. We zijn ons bewust van het probleem. Dat is de eerste stap”, zegt Singh.

LEES OOK. Meer loon voor kinderbegeleiders, maar aantal kinderen per begeleider daalt niet: dit zijn de plannen van de Vlaamse regering

Maar dat probleem moet ook opgelost worden en dat moet volgens Singh op een duurzame manier. “We moeten naar een oplossing die op meerdere factoren tegelijk inspeelt. We kunnen de kinderratio aanpassen. Maar wat als we niemand hebben om in de kinderopvang te werken? Je kan inderdaad de lonen verbeteren, maar parallel kan je ook zeggen dat je ouderschapsverlof gaat faciliteren bijvoorbeeld. We hebben een oplossing nodig waar we op lange termijn iets aan hebben. Niet eentje waarmee je kan scoren en kiezers kan overtuigen. Een goede leider durft keuzes maken die op korte termijn misschien uitdagend zijn, maar leiden tot een duurzame verbetering. Helaas is is dat niet gemakkelijk in ons politiek systeem”, zegt ze. “Ik heb de vraag ooit gesteld aan Wouter Beke toen hij nog minister was: ‘Waarom doen we dat niet gewoon?’ Maar daar kunnen ze nooit een echt goed antwoord op geven. Ik geloof ook dat als het heel gemakkelijk was, dan had de politiek het al gedaan. Maar moeilijk gaat ook.”

(Lees verder onder de foto)

 ©  Jan Van der Perre

Land van de compromissen

Singh vergelijkt de situatie met het isoleren van een huis. “Dat is een grote kost, maar op de lange termijn haal je dat er opnieuw uit”, zegt ze. “België is het land van de compromissen, maar het is tijd dat we zeggen ‘cut the crap’. Wij blijven maar verbouwen en verbouwen. We passen dan eens hier een mouw aan en dan eens daar. Ik vraag me soms af of het niet beter is om opnieuw te beginnen en fundamenteel anders te bouwen. En we moeten daarvoor geen nieuw systeem uitvinden. Er zijn landen met de ervaring, de kennis, de cijfers, de modellen,...en er zijn genoeg partners in het veld die goede ideeën hebben. Alles ligt klaar.”

LEES OOK. Sector reageert “teleurgesteld” op plannen van minister Crevits voor de kinderopvang

“We moeten kijken naar een systeem dat onze samenleving op lange termijn sterker en gezonder maakt en dat begint bij hoe de volgende generaties opgroeien. De komende generatie moet meer dragen dan de vorige en dus hebben we veerkrachtige burgers nodig. Er zijn landen die dat al lang door hebben. België loopt achteraan. We hebben niet zo veel middelen als sommige andere landen, maar als je je budgetten goed hanteert, dan kan je al ver geraken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten