Kinderbegeleiders komen op straat voor meer helpende handen: “Zonder ons kan de maatschappij niet draaien”

De kinderbegeleiders willen extra helpende handen. ©  MDD

Gent -

“Er zijn meer handen nodig.” Dat was de boodschap die woensdagavond weerklonk onder de stadshal. Honderden kinderbegeleiders en ouders luidden er samen de alarmbel. Ze vinden dat de Vlaamse regering onvoldoende doet om het personeelstekort en de andere problemen in de sector aan te pakken.

Max Dedulle

“We zijn het simpelweg beu”, vat kinderbegeleidster Els Geens van buitenschoolse opvang De Sterre-spits het samen. “Onze job doen we met hart en ziel, maar het personeelstekort weegt. We staan daar met een begeleider voor veertien kinderen, en vaak zelfs meer. We kloppen heel wat overuren en vakantie kunnen we amper nemen, want we willen onze collega’s niet in de kou laten staan. Intussen doet de Vlaamse regering niets. Meer nog: iemand als Liesbeth Homans lacht ons bijna uit.”

LEES OOK:Geen excuses van Liesbeth Homans aan kinderopvang

Ook heel wat bezorgde ouders waren mee komen betogen. “Zonder kinderbegeleiders kan de maatschappij niet draaien”, zegt mama Klaartje Van Kerckem. “Maar die mensen zijn op. Onze crèche heeft al zo vaak moeten snoeien in de openingsuren omdat het personeel simpelweg ontbreekt. Wij hebben gelukkig een groot netwerk om onze kinderen op te vangen, maar lang niet iedereen heeft die luxe.” (lees verder onder de foto)

“We zijn het beu”, zegt Els Geens (rechts). ©  MDD

Ook in Brussel en Leuven vonden acties plaats. Het is niet de eerste keer dat de sector zich laat horen: ook in maart was de Stadshal al eens de grootste crèche van Gent.

LEES OOK:Daarom voeren zij straks actie voor kinderopvang: “Iedereen staat onder stress, en dat voelen de kindjes ook”

 ©  MDD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent