Iconische merknamen Russische wodka worden geveild

Stolichnaya is een van de handelsmerken die wordt geveild. ©  Shutterstock

De iconische merknamen van Russische wodka zoals Stolichnaya en Moskovskaya gaan onder de hamer. Oud-aandeelhouders van de al verdwenen Russische oliemaatschappij Yukos legden eerder beslag op de Beneluxrechten van achttien wodkamerken die eigendom zijn van de Russische staat. Nu maakten ze bekend dat de merken op 6 december worden geveild.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

De voormalige Yukos-aandeelhouders, verenigd in GML Limited, legden eerder beslag op de merken als onderdeel van een schadevergoeding. Rusland moest 58 miljard dollar betalen aan de Yukos-aandeelhouders vanwege de illegale en politiek gemotiveerde onteigening van het oliebedrijf in 2003. De handelsmerken en gerelateerde auteursrechten worden nu in een zogeheten kavel geveild.

Yukos was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van Rusland. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van zijn eigenaar Michail Chodorkovski, die wegens fraude en belastingontduiking achter de tralies verdween. Critici vonden dat het proces tegen Chodorkovski, die een bekend tegenstander was van president Vladimir Poetin, politiek gemotiveerd was. Chodorkovski zat jaren opgesloten in een Siberisch strafkamp totdat hij in 2013 vervroegd vrij kwam. Daarna ging hij naar Londen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten