Von der Leyen treedt België bij en wil tijdelijk prijsplafond op gas

Ursula von der Leyen. ©  EPA-EFE

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft woensdagavond de brief vrijgegeven waarmee ze op de Europese top van vrijdag het debat wil voeden over de aanpak van de energieprijzen. Ze stelt een ‘roadmap’ voor die uit vier luiken bestaat, waaronder de invoering van een prijsplafond op gas dat binnen de EU voor de productie van elektriciteit wordt gebruikt.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

In een toespraak in het Europees Parlement had Von der Leyen woensdagochtend al de deur op een kier gezet voor een prijsplafond op alle gas, zoals onder meer België vraagt. Ze beloofde toen meer details in een brief die ze aan de Europese leiders zou sturen, en die is nu openbaar gemaakt.

Om de hoge gasprijzen aan te pakken, wil Von der Leyen in de eerste plaats de prijs drukken van het gas dat van ‘derde’ landen wordt aangekocht. Ze heeft het over een ‘corridor’ die met bevriende staten als de VS en Noorwegen overeengekomen moet worden. Om te vermijden dat lidstaten bij het aanvullen van hun gasvoorraden tegen de winter van 2023 (voor komende winter zijn de voorraden voor bijna 90% gevuld) tegen elkaar gaan opbieden, moet meer op groepsaankopen worden ingezet.

Ten tweede wil Von der Leyen een tijdelijke “prijsbeperking” op gas dat in de EU verhandeld wordt, in afwachting van een index die de achterhaalde TTF vervangt. “Maar”, verwijst ze naar de bevoorradingszekerheid, “we moeten de risico’s erkennen die een prijsplafond met zich meebrengt en voor de nodige vrijwaringsmaatregelen zorgen.” EU-landen zullen nog meer moeten besparen op hun gasverbruik en zich solidair met elkaar moeten opstellen, argumenteert ze.

Ook plafond op elektriciteit

Ook op de prijs van gas dat voor elektriciteitsproductie wordt gebruikt, kan een plafond komen. De Commissie is bereid daarover de discussie aan te gaan, zegt Von der Leyen over het derde luik van haar roadmap. “Deze moet de elektriciteitsprijs drukken, in afwachting van een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt. Zo’n Europees plafond moet wel op die manier ontworpen worden dat het niet tot meer verbruik leidt”, zegt de Commissievoorzitter. Concrete voorstellen voor de hervorming van de markt belooft ze tegen het einde van het jaar.

Tot slot breekt ze een lans voor meer investeringen in energie-infrastructuur. Zoals ze ook in Straatsburg zei, wil Von der Leyen het energieplan REPowerEU daarvoor meer financiële slagkracht geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten