Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov door Vladimir Poetin gepromoveerd tot kolonel-generaal

 ©  AP

Ramzan Kadyrov, de autoritaire leider van de Russische autonome republiek Tsjetsjenië, is door de Russische president Vladimir Poetin gepromoveerd tot kolonel-generaal. Dat maakte Kadyrov woensdag zelf bekend.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Waarom het Westen nog amper tactische kernbommen heeft en Rusland een heel arsenaal (+)

“De Russische president kende me de rang van kolonel-generaal toe”, zo schreef Kadyrov woensdag op Telegram. “Het decreet werd gepubliceerd. Poetin informeerde me persoonlijk en feliciteerde me ook. Ik ben enorm dankbaar voor deze hoge waardering van mijn verdiensten.”

De rang van kolonel-generaal is de op twee na hoogste rang in de Russische militaire hiërarchie, achter die van legergeneraal en veldmaarschalk.

De Tsjetsjeense leider was voor deze promotie al drie keer generaal: van de strijdkrachten, van de politie en van de nationale garde van Tsjetsjenië.

Kadyrov, die door internationale ngo’s fel bekritiseerd wordt omwille van ernstige mensenrechtenschendingen in zijn republiek, is al zeer actief geweest sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Tsjetsjeense eenheden, waaronder zijn eigen militie (met sinistere reputatie), vechten daar samen met de reguliere Russische troepen.

Maandag kondigde Kadyrov nog zijn voornemen aan om drie van zijn tienerzonen naar het front in Oekraïne te sturen. Eerder riep hij ook al op tot het gebruik van kernwapens “met een laag vermogen” om de Russische troepen te helpen.

Aangeboden door onze partners