Minder Nord Stream-gas gelekt dan eerst gedacht: “Geen klimaatbom”

De gaslekken deden zo’n 70.000 ton gas vrijkomen in de zee. ©  via REUTERS

Uit de onderzeese gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is ongeveer 70.000 ton gas vrijgekomen. Dat stellen Franse onderzoekers op basis van atmosferische waarnemingen. Het gaat om een grote hoeveelheid, maar het is wel minder dan eerst werd geschat.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

Het gelekte gas komt overeen met ongeveer 2 procent van de Frans uitstoot of de uitstoot van een stad als Parijs in een jaar tijd, klinkt het bij de onderzoekers. “Het is geen goed nieuws, maar het is ook geen klimaatbom”, zegt Philippe Ciais, onderzoeker bij de Franse Commissie voor Atoomenergie (CEA).

De schattingen liggen lager dan wat men enkele dagen na het ontstaan van de lekken vermoedde. Toen vreesden deskundigen en ngo’s dat er meer dan 300.000 ton gas was gelekt.

Onderzoekers van de CEA voerden intussen simulaties uit met behulp van gegevens van stations van het Europese ICOS-observatienetwerk, dat de stroom van atmosferische concentraties van broeikasgassen volgt. De gegevens van de stations die de gassen controleerden, werden gemodelleerd volgens ongeveer 10.000 scenario’s.

Uit de gegevens blijkt dat de dampen door de wind eerst omhoog trokken naar het zuiden van Zweden, vervolgens draaiden ze over Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk naar het westen en tot slot werden ze in veel kleinere hoeveelheden waargenomen tot aan Bretagne.

Geen verklaring

“We zijn een beetje verrast” door deze resultaten, geeft Philippe Ciais toe. “Zat er minder gas in de leidingen? Is een deel van het gas opgelost in het water, wat niet mogelijk lijkt? We hebben geen verklaring”, erkende hij. Hij benadrukte wel dat “als de pijp leegloopt, de druk afneemt”, wat een effect kan hebben gehad op de hoeveelheden gas die zijn uitgestoten.

De onderzoekers wijzen erop dat het een eerste studie is, die nog door andere modellen bevestigd moet worden.

Volgens de Russische minister van Energie Aleksandr Novak kan er ondertussen weer gas door Nord Stream 2 vloeien. Hij bood aan Europa gas te leveren door die pijpleiding.

In totaal werden vier lekken vastgesteld in Nord Stream 1 en 2, waarlangs Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland kan worden geleverd. Die werden veroorzaakt door ontploffingen, waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Waarschijnlijk gaat het om sabotage.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten