Yellow Tigers houden kansen op kwartfinales WK volleybal gaaf met overtuigende zege

 ©  BELGA

Na de nederlaag tegen Japan houdt een moeizame 3-0-zege tegen Argentinië de Belgische hoop op een plek in de kwartfinales levend. Maar daarvoor moeten de Yellow Tigers in het weekend tegen de giganten Brazilië en China hun niveau nog aanzienlijk opkrikken.

Marc Vermeiren

Op dit WK hebben de Tigers zelfs tegen de zwaardere kanonnen Italië, Nederland en Japan hun eerste set gewonnen en ook tegen Argentinië bleef dat rijtje gisteren overeind. De Zuid-Amerikanen maakten in de openingsfase wel dankbaar gebruik van enkele Belgische slordigheden om tot 9-9 aan te klampen. Bovendien kon Erika Mercado, de beste Zuid-Amerikaanse, enkele keren uithalen, maar ergens halverwege de set geraakte Britt Herbots warmgedraaid. Zoals wel vaker op dit WK richtte de 23-jarige Limburgse ravages aan in de verdediging van de tegenstander. Herbots zou de set beëindigen met 13 punten en een ace. Toen Elise Van Sas een goede invalbeurt neerzette, was de buit binnen: 25-16.

Inhaalmanoeuvre nodig

De Tigers stoomden in het begin van set twee nog even door tot 5-1, maar begonnen vervolgens fors water te maken. Ook een time-out van coach Gert Vande Broek kon het lek onvoldoende stoppen. Argentinië scoorde warempel negen punten op rij, wat België tot een lang inhaalmanoeuvre dwong. Bij 18-16 leek de schade hersteld, de schrik voorbij, het geloof opgekrikt, maar Argentinië wilde niet wijken: 18-19 en 24-23. Uiteindelijk zette Britt Herbots de tweede setbal om: 25-23.

Het spelbeeld wijzigde nu niet meer in de derde set. Het zou wroeten worden om dit duel op het droge te krijgen, getuige daarvan twee opeenvolgende opslagmissers en de prangende tussenstanden: 15-15 en 22-22. Herbots kon bij 24-22 de eerste matchbal niet afmaken, maar Marlies Janssens sloeg toe: 25-22.

De droom van een plek in de kwartfinales blijft dankzij deze wroetzege dus overeind, maar om in het weekend Brazilië en/of China te kloppen, respectievelijk nummer twee en nummer vijf op de wereldranking, zullen de Tigers, elfde van wereld, minstens het niveau moeten terugvinden dat ze vorige week tegen Nederland haalden. Een beetje meer offensieve steun voor Britt Herbots zou alvast welkom zijn.

 ©  BELGA

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten