Extra verontrustend: studie legt verband tussen PFAS en lagere vruchtbaarheid

 ©  Getty Images/Science Photo Libra

Een nieuwe Deense studie concludeert dat PFAS-stoffen al in de vroege zwangerschap de ontwikkeling van testikels kunnen schaden. Moeders geven de ‘forever chemicals’ door via het bloed in de navelstreng. Bij hoge concentraties kan dit de latere vruchtbaarheid van jongens beïnvloeden.

Een groeiend aantal studies koppelt PFAS aan ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, geboorteafwijkingen, leverziekte, nierziekte en verminderde immuniteit. Nu blijkt dat ook de spermakwaliteit eronder kan lijden. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen onderzochten daarvoor het sperma van 864 mannen van wie de moeders in het eerste trimester van de zwangerschap een bloedstaal hadden afgestaan. Moeders met hoge concentraties PFAS hadden vaker zonen met vruchtbaarheidsproblemen.

Om zeker te zijn pleiten de onderzoekers ervoor om de studie elders te herhalen en liefst meermaals. Professor milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer (Vrije Universiteit Amsterdam) hoopt dat dit ook gebeurt. “Het is een netjes uitgevoerde studie en de bevindingen zijn zeer interessant, maar er zijn andere studies nodig die ze bevestigen.”

Voor werknemers en omwonenden van de 3M-fabriek is het de zoveelste verontrustende studie. Toch is het volgens De Boer niet nodig om meteen een grote vruchtbaarheidsstudie op te zetten. “Dat is vroeg. Ik denk dat de Deense onderzoekers op het goede spoor zitten, maar er zijn nog vraagtekens over onder meer welk type PFAS veel en minder risico’s inhoudt. Dat geven ze zelf ook aan.”  (agg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten