Noord-Korea vuurt raketten af richting Japanse Zee

 ©  AP

Noord-Korea heeft donderdag nog twee ballistische raketten afgevuurd richting de Japanse Zee, twee dagen nadat het een gelijkaardige raket had afgevuurd boven Japan. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap gemeld op basis van informatie van het Zuid-Koreaanse leger.

Bron: BELGA

Noord-Korea noemt de nieuwe lanceringen “rechtvaardige vergeldingsmaatregelen” tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea en hun militaire oefeningen in de regio.

De lanceringen komen op het moment dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeenkomt in New York om de lancering van dinsdag, toen een raket over Japan vloog, te bespreken.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger zijn donderdagochtend vanuit de buurt van Pyongyang twee korteafstandsraketten gelanceerd in de richting van de Japanse Zee (ook wel Oostzee genoemd). De Japanse kustwacht heeft bevestigd dat ze de raketten heeft ontdekt.

De eerste raket vloog 350 kilometer op een maximale hoogte van ongeveer 80 kilometer, volgens de analyse van het Zuid-Koreaanse leger. De tweede vloog 800 kilometer op een hoogte van 60 kilometer.

“Onaanvaardbaar”

Deze zesde lancering in minder dan twee weken is “absoluut onaanvaardbaar”, reageerde de Japanse premier Fumio Kishida onmiddellijk.

Volgens Seoel en Tokio heeft de Noord-Koreaanse raket die dinsdag over Japan vloog ongeveer 4.600 kilometer afgelegd, waarschijnlijk de langste afstand die Pyongyang ooit met zijn proeven heeft bereikt. Het was de eerste keer in vijf jaar dat een Noord-Koreaans projectiel over Japans grondgebied ging.

“Rechtvaardige vergelding”

Noord-Korea, dat in september een nieuwe doctrine heeft aangenomen die zijn status als kernmacht “onomkeerbaar” maakt, heeft zijn lanceringen dit jaar opgevoerd en voor het eerst sinds 2017 een intercontinentale ballistische raket (ICBM) gelanceerd.

De lanceringen zijn “de rechtvaardige vergeldingsmaatregelen van het Koreaanse Volksleger tegen de gezamenlijke militaire maneuvers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die een escalatie van de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland veroorzaken”, zei het Noord-Koreaanse ministerie donderdag in een verklaring.

China: “VS vergiftigt veiligheid”

Na de lancering van dinsdag riep Washington op tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Maar China, bondgenoot en economische partner van Noord-Korea, gaf de VS de schuld.

De raketproeven van Pyongyang zijn “nauw verbonden” met de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea, zei de Chinese plaatsvervangend VN-ambassadeur Geng Shuang tegen de Raad.

Hij beschuldigde Washington ervan “het regionale veiligheidsklimaat te vergiftigen”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten