Roet gevonden in longen en hersenen van foetussen

 ©  BELGAIMAGE

Roetdeeltjes van lucht­vervuiling waren al in de placenta van aanstaande moeders teruggevonden. Nu is er bewijs dat ze ook in organen van foetussen terechtkomen.

Bron: De Standaard, Belga

“Eerder onderzoek van ons team toonde al aan dat in alle ­trimesters van de zwangerschap roet­deeltjes in de placenta terug te ­vinden zijn”, zegt hoogleraar Tim Nawrot (UHasselt). “Nu zien we dat die roetdeeltjes daar niet blijven, maar ook echt in de ­organen van de foetus terecht­komen.”

Dat bewijzen ze met nieuw ­onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen (Schotland), dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Planetary Health. Het onderzoek kwam tot stand met financiële steun van Kom op tegen Kanker (KoTK) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

“In Limburg zochten we bij een zestigtal pasgeborenen naar roet in het navelstrengbloed. In alle ­stalen is dat aangetroffen. Je ziet een ­duidelijke relatie tussen de woonplaats van de moeder – waar er meer of minder roet is – en de waarden in het navelstrengbloed.”

Vanuit Aberdeen kwamen ­stalen van organen afkomstig van foetussen na abortus. “In al die ­organen – lever, longen, hersenen – zijn eveneens roetdeeltjes terug­gevonden”, stelt Nawrot. “En dat terwijl deze organen bij de ongeboren baby nog in volle ontwikkeling zijn.”

Verstoorde hersenontwikkeling

Vooral het feit dat de roetdeeltjes in de nog volop ontwikkelende hersenen terechtkomen, is onrustwekkend, stelt prof. dr. Paul Fowler van de Universiteit van Aberdeen. “Dat betekent dat de nanopartikels via de hersenen in contact komen met het volledig netwerk van cellen en organen in het lichaam van de foetus en hierop kunnen inwerken.”

Blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap en kindertijd werd eerder al gelinkt aan een verhoogde kans op een doodgeboren kind, vroeggeboorte, lager geboortegewicht of verstoorde hersenontwikkeling, met mogelijke gevolgen op latere leeftijd.

(cms)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten