Basketbal Champions League Filou Oostende - Galatasaray 78-92

Simon Buysse verwacht na Oostendse nederlaag tegen Turks sterrenensemble een video van een uur om uit te leren: “Dit niveau zijn we in België niet gewoon”

Simon Buysse was tegen Galatasaray goed voor 6 punten, 2 rebounds en 1 assist. © Rudy Declerck

Oostende -

Op de openingsspeeldag van de Champions League zette Galatasaray Istanbul zijn favorietenrol in de verf door heel comfortabel de maat te nemen van een moedig Oostende: 78-92. Heel fysiek en aan een hoog tempo namen de Turken op het einde van het tweede kwart definitief afstand.

Peter Rossel

Tegen Turkse tegenstrevers heeft Oostende het steeds moeilijk. De twee vorige campagnes verloor de kustploeg op de openingsspeeldag tegen Darussafaka Istanbul en Tofas Bursa. Thuis herinneren we ons ook zware nederlagen tegen Besiktas Istanbul en TT Ankara. Dan valt 78-92 tegen het sterrenensemble van Galatasaray Istanbul nog enigszins mee. Bij 37-39 na 17 minuten had een veerkrachtig Oostende een achterstand van een dozijn punten (23-35) bijna uitgegomd, maar aan de rust (39-51) stond dat verschil opnieuw op het scorebord.

“Al bij al mogen we redelijk positief op deze match terugblikken”, vond Simon Buysse (6 punten, 2 rebounds en 1 assist). “Een verschil van veertien punten tegen zo’n ploeg valt nog mee. Dit was een fysieke strijd en een niveau dat we in België niet gewoon zijn. Uit deze match kunnen wij veel leren. Dat wordt een video van een uur of meer. Galatasaray controleerde de tweede helft, maar we konden toch nog wat naderen, ook al kostte dat heel veel energie. We zijn nooit echt weggespeeld. Zo’n match waarin het voortdurend op en neer gaat, is heel moeilijk. We stelden ook situaties vast waarin we in het vervolg nog sneller moeten handelen. Als je even twijfelt, wordt het iets moeilijker. Dat kunnen we wegwerken door de beelden goed te bekijken. Dit duel tegen een Europese topper kwam iets te vroeg. Het was beter geweest indien we Galatasaray binnen een maand hadden kunnen ontvangen, maar de kalender hebben we niet zelf in handen.”

“Deze eerste echte test legde meteen onze werkpunten bloot”, besefte Tre’shawn Thurman, die met een double-double (13 punten en 10 rebounds) uitpakte. “Zij bepaalden het tempo, zij zetten fysiek de toon. Toch mogen we dat nooit toelaten in onze zaal. Wij moeten die eerste punch uitdelen. Maar ik merkte ook onze werkkracht en onze cohesie, die waren positief.”

We onthouden ook de perfecte bommenregen (5 op 5 driepunters) van een onvermoeibare Pierre-Antoine Gillet (17 punten, 5 rebounds en 1 assist), maar vergeten evenmin de vijfde fout voor Bratanovic en Buysschaert in respectievelijk 10 en 14 minuten.

Naar Kangoeroes Mechelen

Zaterdagavond speelt Filou Oostende zijn eerste competitiematch. Op Kangoeroes Mechelen wordt het meteen een heruitgave van de finale van de play-offs van vorig seizoen. De loting van de Beker van België koppelde Oostende aan tweedeklasser Melsele-Beveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten