Voormalige politieman doodt minstens 35 mensen, waaronder 24 kinderen: dit weten we al over dodelijke schietpartij in kinderdagverblijf Thailand

 © rr

“De kleintjes lagen in allemaal verschillende kamers te slapen. We konden ze niet eens allemaal beschermen.” Overlevenden van de raid van Panya Khamrap (34) zijn in shock. Het hele land met hen. Minstens 35 doden - afhankelijk van de bron verschilt het precieze aantal -, waarvan 24 peuters en kleuters. “We wisten niet dat er zoiets verschrikkelijks bestond.”

jvh, mtmBron: Reuters, BBC, CNN

Panya Khamrap stond een paar uur voor de feiten nog voor de rechtbank. Opnieuw. En opnieuw voor drugsfeiten. De reden ook waarvoor hij in juni werd ontslagen bij de politie. Zijn straf zal hij nooit weten. Meteen na de zitting kroop hij compleet opgefokt achter het stuur van zijn auto. Klaar voor een rit van 500 kilometer naar Uthai Sawan, het stadje op 500 kilometer van Bangkok waar zijn kind in een crèche verbleef.

Tijdens de lunch

Toen bleek dat zijn zoontje er niet was, sloegen zijn stoppen helemaal door. Een paar kinderverzorgers zaten buiten te lunchen toen ze werden verrast door de man. “We zagen zijn wapen en schreeuwden voor ons leven”, zegt een van de overlevers. Dol van woede schoot hij vier mensen dood. De anderen werden gered door een leeg kogelmagazijn en konden vluchten. Eerst naar een afgesloten kamertje, dan weg door een raampje. Mensen die in de omgeving werkten dachten eerst dat er vuurwerk werd afgeschoten. Tot ze zich bewust werden van het drama.

De 34-jarige Panya Khamrap werd vorig jaar ontslagen bij de politie. ©  AFP

Maar vier slachtoffers was niet genoeg voor de doorgedraaide ex-agent. Met een vleesmes in de hand stapte hij richting voordeur van het kinderdagverblijf. “Hij stampte ze in”, zegt verantwoordelijke Nanthicha Punchum. “Daarna begon hij aan een moordtocht door onze crèche. Wie hij zag, moest eraan. Het was verschrikkelijk. Zelfs in de ergste film heb ik nooit zoiets gezien. Overal was er bloed. Hij doodde 24 kinderen, bijna allemaal met zijn mes.”

Terug buiten stak de man nog twee medewerkers van de crèche dood. Een van hen zou volgende maand bevallen van haar eerste kindje.

Khamrap kon ontkomen voor de politie er was. Op weg naar huis reed hij nog enkele mensen aan. Thuis laadde hij zijn pistool opnieuw en schoot zijn vrouw en zoontje dood. Daarna stapte hij zelf uit het leven.

(Lees verder onder de foto’s)

Omwonenden verzamelen zich buiten aan het kinderdagverblijf waar het drama eerder op de dag plaatsvond. ©  VIA REUTERS

 ©  AP

 ©  AP

Intussen speelden zich hartverscheurende taferelen af rond de crèche. Wanhopige ouders snelden toe in de hoop dat hun kind het drama had overleefd. Iedereen in Uthai Sawan kent wel een slachtoffer. Het stadje, de provincie en het land zijn in shock.

Het is nog raden naar een motief. Vermoedelijk nam de dader speed nadat hij voor de rechtbank had moeten verschijnen. Maar wie de man kende wist dat hij een tikkende tijdbom was, kapot van de drugs. Hij ging vaker naar de rechtbank dan op vakantie. Voor vechtpartijen, verbale bedreigingen, dronken dreigen met zijn wapen. Eén keer schoot hij al echt: op de hond van een wandelaar.

In Thailand gaan nu stemmen op om de wapenwetten in het land te herbekijken. De oppositie schiet met scherp op de regering. “Er zijn veel mensen met mentale problemen bij de politie en het leger. Ze worden slecht opgevolgd en aangepakt”, zegt Wiroi Lakhanaadisorn (Move Forward Party). “Ze zijn een risico voor elke inwoner van Thailand.” Het moordwapen is intussen teruggevonden door de politie. De dader had het legaal aangekocht, en het was nooit zijn dienstwapen.

Thaise premier ‘in shock’

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha zegt “in shock” te zijn door wat er gebeurd is en stuurt zijn medeleven naar de families van alle slachtoffers. Op zijn Facebookpagina vraagt Prayuth ook aan de hulpdiensten om zo snel mogelijk alle gewonden te verzorgen.

In vergelijking met de naburige landen is het wapenbezit hoog in Thailand en er zijn ook veel illegale wapens in omloop, maar toch zijn schietpartijen er zeldzaam. In 2020 schoot een soldaat nog 29 mensen dood tijdens een raid die begon op een militair domein en vervolgens voortging in een winkelcentrum.

Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813, of via www.zelfmoord1813.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten