Grote sier maken, maar alles in het zwart doen: gesjoemel met arbeiders voor champignonbedrijf

Gent -

De zaakvoerder van een Gentse bedrijf dat arbeiders leverde aan champignonbedrijven, riskeert een jaar cel voor zwartwerk. Hij had een omzet van 250.000 euro maar betaalde volgens het arbeidsauditoraat geen sociale lasten.

Simon Dekaezemaker

“Grote sier maken en rondrijden in een witte pick-up met gepersonaliseerde nummerplaat, maar zich ondertussen niets aantrekken van de regels.” De arbeidsauditeur schetste geen fraai beeld van een man uit Destelbergen en zijn vrouw.

Ze hadden in Gent een bedrijf dat arbeiders leverde aan vleesverpakkingsbedrijven en enkele champignonbedrijven. Een uur arbeid kostte 30 euro, maar de arbeider kreeg maar 10 euro. “De rest stak hij in zijn zakken”, zegt de auditeur. “BTW, sociale bijdrage of inkomstenbelasting betaalde hij niet. Alles gebeurde via zwartwerk.”

Tijdens een controle werden facturen gevonden, maar die waren vals. Ze dateerden uit augustus 2019, toen het bedrijf al failliet was. De man riskeert een jaar cel en een boete van 55.000 euro voor witwas, fraude en valsheid in geschrifte. Zijn vrouw riskeert een boete van 20.000 euro. Het parket vorderde ook een verbeurdverklaring van de winsten en een beroepsverbod. Op 2 november valt het vonnis.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent