Vijftal staat terecht voor phishing: straffen tot 15 maanden gevorderd

 ©  Shutterstock

Mechelen -

Vijf mensen stonden donderdag voor de Mechelse correctionele rechtbank omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een geval van phishing. De hoofdbeklaagde in het dossier was in juni al eens veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk voor gelijkaardige feiten.

Het onderzoek startte toen een Mechelse vrouw naar de politie stapte omdat er geld van haar rekening was gehaald. “Mevrouw had een sms gekregen waarvan ze dacht dat die echt van haar bank kwam. Ze moest op een link klikken en gegevens invoeren om zogezegd de rekening te reactiveren. Maar heel snel merkte ze dat er bijna 4.000 euro van haar rekening was gehaald”, zei de openbare aanklager.

Het geld was op drie Belgische en twee Nederlandse bankrekeningen terechtgekomen. Met het geld werd ook een online aankoop gedaan bij Game Mania. “Uiteindelijk konden vijf mensen worden geïdentificeerd die bij de zaak betrokken waren. Gaande van een casher, iemand die geld afhaalt, tot money mules, mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden om het geld op te parkeren”, klonk het.

Het geld werd afgehaald aan bankautomaten in Sint-Jans-Molenbeek, Mortsel en Borsbeek. Tegen hoofdbeklaagde R.W. werd de opslorping gevraagd van dit dossier met de zaak waarvoor hij al veroordeeld was. Tegen de anderen werden celstraffen van een jaar tot 15 maanden gevraagd. Een vonnis wordt in de loop van november verwacht. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten