Ook kernreactor Doel 2 is uitgevallen

De kernreactor Doel 2 is donderdag uitgevallen. Dat bevestigt uitbater Engie/Electrabel. Het is de tweede kernreactor op korte tijd die uitvalt.

jvh

De reactor stopte volgens een woordvoerder donderdagochtend om 9.45 uur automatisch, “zonder risico voor de veiligheid”. De oorzaak ligt bij een daling van het vermogen, doordat een controlestaaf – die de kernsplijting in de reactor onder controle moet houden – na een kortsluiting in het controlesysteem in de reactor viel. Het gaat dus om een incident in het nucleaire gedeelte van de reactor.

Engie/Electrabel is nog bezig met de analyse van wat er is gebeurd, en met de controle van de reactor. Vrijdag zou de reactor opnieuw aan het net gekoppeld kunnen worden, klinkt het bij de uitbater, “maar dat kan nog veranderen”. Doel 2 heeft een vermogen van 433 megawatt.

Vier van zes reactoren actief

Maandag viel ook de kernreactor Tihange 3 al onverwacht uit, door een drukdaling in een van de stoomgeneratoren. Die reactor zal waarschijnlijk op 15 oktober weer aan het net gaan. Dat maakt dat momenteel vier van de zes Belgische kernreactoren draaien.

Op de elektriciteitsmarkt zorgt het uitvallen van Doel 2 echter voor weinig hinder: er is heel wat vermogen aan stroom uit zonnepanelen beschikbaar, klinkt het bij traders. De zevende Belgische kernreactor – Doel 3 – werd eind september definitief van het net gekoppeld en is dus niet meer beschikbaar. Momenteel is nog 3,5 van de 5 gigawatt aan nucleaire capaciteit beschikbaar.

(Lees verder onder de foto)

Groen wil uitzonderlijke bijeenkomst commissie nucleaire veiligheid

Na het incident bij Doel 2 vraagt de Ecolo-Groen fractie in de Kamer om een uitzonderlijke bijeenkomst van de subcommissie nucleaire veiligheid. Daarmee willen ze de precieze oorzaak van het incident achterhalen. “Meer dan ooit, hebben we temidden van een energiecrisis behoefte aan stabiliteit en voorzieningszekerheid. Er zijn blijvende bezorgdheden over de veiligheid van kerncentrales of de garantie dat als stabiele energievoorziening kunnen worden ingezet, dat blijkt deze week nogmaals.” Zegt Groen-parlementslid Kim Buyst.

De onverwachte incidenten in Belgische kerncentrales baart de groene fractie grote zorgen, melden ze in een persbericht. Vooral omdat het incident van donderdag plaatsvond in het nucleaire gedeelte van de reactor. Het subcomité nucleaire veiligheid moet daarom zo snel mogelijk helderheid geven over de oorzaak en de veiligheidsimplicaties van het incident. Daarnaast heeft de fractie het stilleggen van Tihange 3 en het onverwachte incident in Doel 2 op de agenda gezet van de volgende commissie Binnenlandse Zaken met minister Annelies Verlinden als verantwoordelijke voor het AFCN. “Dit baart ons grote zorgen, we zullen dan ook aandringen op volledige transparantie en zekerheid” besluit Buyst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten