Gasboete vervangt snelheidsboete bij kleine overtredingen

De ‘kleine overtredingen’ moeten automatisch vastgesteld worden op wegen waar je niet sneller dan 30 of 50 mag rijden. © RR

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar -

In de vijf gemeentes van de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) krijgen bestuurders die betrapt worden op een snelheidsovertreding sinds 1 oktober in bepaalde omstandigheden een gasboete.

Deze gemeentelijke administratieve sanctie vervangt de reguliere snelheidsboete wanneer er sprake is van een zogenaamde kleine overtreding. Dat betekent dat de bestuurder maximaal 20 kilometer per uur sneller rijdt dan de geldende limiet. Een tweede voorwaarde is dat die overtreding is vastgesteld op wegen waar een regime van maximaal 30 of 50 kilometer per uur geldt. Ook met de snelheidsoverschrijding vastgesteld worden met een automatisch toestel.

Het verschil tussen een gasboete en een (strafrechtelijke) snelheidsboete zit vooral in de afwikkeling door de diensten, want de overtreder moet bij een gasboete nog altijd evenveel betalen als bij een politieboete. Tegen een gasboete kan je binnen de maand verweer indienen bij de sanctionerende gasambtenaar. Als die je verweer niet aanvaardt, is er nog beroepsmogelijkheid bij de politierechtbank. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten