“Kinderarmoede is een hardnekkig probleem”: UGent richt er speciale onderzoeksgroep voor op

Beeld ter illustratie. ©  Fred Debrock

Gent -

Aan de UGent startte deze week officieel een nieuwe onderzoeksgroep die zal werken rond kinderarmoede. Professor Griet Roets zal als eerste de ‘Leerstoel Pelicano’ bekleden.

Fien Lakiere

Wat zijn de emotionele en maatschappelijke gevolgen van kinderarmoede? Welke bevolkingsgroepen zijn het grootste slachtoffer? Met welk budget moeten ze rondkomen? In welke basisbehoeften moeten ze snoeien? Om een antwoord te bieden op deze en andere vragen, werd aan de UGent een nieuw onderzoeksorgaan opgericht.

“Kinderarmoede wordt wereldwijd begrepen als een schending van kinderrechten, en vormt een hardnekkig en complex sociaal probleem”, klinkt het. “Ondanks de urgentie van de problematiek in België, bestaat er tot op heden onvoldoende onderzoek naar de kinderarmoedesituatie in ons land. Enkel door de problematiek in kaart te brengen, kan deze opgelost worden.”

De ‘Leerstoel Pelicano’ komt er in samenwerking met armoedeorganisatie Stichting Pelicano en werd deze week officieel opgestart. Het onderzoeksorgaan zal geleid worden door professor Griet Roets van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

De focus ligt op kwalitatief onderzoek naar de dynamiek van kinderarmoede en hoe die omgedraaid kan worden, zodat kinderen opnieuw een toekomstperspectief krijgen. Ook de rol van professionals en vrijwilligers wordt onder de loep genomen.

De leerstoel werd dinsdag officieel opgestart in aanwezigheid van onder andere decaan Ann Buysse, vakgroepvoorzitter Rudi Roose, leerstoelhouder Griet Roets, grondlegger van Stichting Pelicano Jean-Luc Cottyn en rector Rik Van de Walle. ©  Stichting Pelicano

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent