Guy Swinnen eert overleden Willy Willy met album: “Een plaat zoals hij ze graag had”

Guy Swinnen (links) maakte zijn album met Willy Willy in het achterhoofd. “Ik wou nummers waarvan ik zeker wist dat Willy ze goed zou vinden.” ©  DBA

Rock ain’t dead. It just smells funny. De titel van Guy Swinnens (62) nieuwste plaat liegt er niet om. Rock-’n-roll is nog steeds onder de levenden, aldus de Scabs-frontman. Met het album eert Swinnen zijn ‘partner in crime’ Willy Willy, die in 2019 overleed. De gitarist zit zelfs subtiel verstopt in de hoes. “Ik weet zeker dat Willy het goed zou vinden.”

Dennis Van Goethem

The Scabs blijven vooralsnog in het vriesvak. Want, vroeg Guy Swinnen zich luidop af: “Heeft het nog zin om door te gaan zonder Willy?” De vrienden namen in 2019 afscheid van elkaar, toen Willy Willy de strijd tegen kanker verloor. Maar voor Swinnen was stoppen met muziek nooit een optie. Hij stortte zich op zijn Guy Swinnen Band. Jarenlang stonden daar solonummers, Scabs-songs en covers centraal, maar voor het eerst brengt de band eigen materiaal uit.

LEES OOK. Guy Swinnen steekt The Scabs in het vriesvak, na dood Willy Willy: “Heeft het nog zin om zonder hem door te gaan?” (+)

Swinnen schreef de nummers – hoe kan het anders? – tijdens de lockdown, samen met zijn muzikanten. Missie: terugkeren naar goeie, ouderwetse gitaarsongs. Toch pakte hij het deze keer anders aan, met de computer.

(lees verder onder de foto)

Sinds het overlijden van Willy Willy in 2019 zitten The Scabs in het vriesvak. ©  DBA

Dubbele knipoog naar Willy

“Het is de eerste keer dat ik niet op de oude manier werk, met gitaar en stem”, vertelt Swinnen. “Met de computer had ik meer vrijheid om te zingen en aan melodieën te werken, terwijl mijn gitaar meeliep met de opname. In één song knip en plak ik zelfs een gitaarsolo ineen met allerlei samples.”

Het ligt mijlenver van zijn oude aanpak met The Scabs. Maar Willy Willy was nooit veraf in het maakproces. De keuze voor een rockplaat wijt Swinnen rechtstreeks aan de overleden gitarist. “Ik wou nummers schrijven en een plaat maken waarvan ik zeker kon zijn dat Willy ze goed zou vinden. Ik denk dat het dat geworden is. Het is een plaat zoals Willy ze graag had.”

LEES OOK. Het verlies valt The Scabs zwaar: “Nood aan pauze na dood van Willy Willy”

Tweemaal wordt er zelfs expliciet naar Willy Willy verwezen. Op de albumcover, waarin de hoes van Willy’s laatste soloplaat Vampire with a tan verstopt zit. En in de tekst van de song Gimme song freedom, het openingsnummer van Swinnens album.

(lees verder onder de foto)

Rock ain’t dead (it just smells funny) verschijnt op vrijdag 7 oktober. De Guy Swinnen Band stelt het album komende weken voor tijdens een clubtour. De première in Scherpenheuvel op 8 oktober is uitverkocht, maar voor de shows in Pelt (14 oktober) en Kortrijk (27 oktober) zijn nog tickets te koop.

Aangeboden door onze partners