Groen licht voor watersportcomplex met nieuw zwembad in domein Sport Vlaanderen: “Voor iedereen die wil proeven van watersporten”

Het olympisch zwembad in openlucht is historisch erfgoed en wordt geïntegreerd in de plannen. Burgemeester Veerle Geerinckx van Zemst belooft dat de gemeente mee in de financiering stapt. © jdw

Zemst/Boortmeerbeek/Mechelen -

De regio Zemst heeft sinds de sluiting van het overdekte zwembad Heide in Hofstade een enorme nood aan zwemwater. De bouw van een nieuw overdekt zwembad in het domein krijgt nu groen licht en dat is goed nieuws voor het schoolzwemmen in de regio. Wie dat gaat betalen? Dat moet nog worden uitgemaakt.

Juliaan Deleebeeck

Sport Vlaanderen bestelde, samen met de betrokken gemeenten Zemst en Boortmeerbeek, een haalbaarheidsstudie voor een nieuw multisportcomplex met onder andere een 50 m zwembad, golfsurfbad en kabelski. Die studie is afgerond.

“Naast allerlei watersporten willen we tegelijkertijd het oude openluchtzwembad uit de interbellumperiode behouden en integreren in dit complex”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. De totale investeringskost van het nieuwe multisportcomplex wordt geraamd op 46 miljoen euro met de bedoeling het binnen de 5 jaar te realiseren.

Grote vijver

De studie dient om het project af te toetsen naar technische haalbaarheid, financiële impact en mogelijke samenwerkingsverbanden. Er komt een 50-m bad voor topsportzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo - uniek voor Vlaams-Brabant - en ook een golfsurfbad en kabelbanen voor waterski.

De studie geeft ook een financieel overzicht. De totale kost wordt geraamd op 46 miljoen euro. Het 50m-bad met 21,7 miljoen neemt hierin het leeuwendeel. Het golfsurfbad wordt geraamd op 14 miljoen euro en de kabelskibanen zouden 1 miljoen euro kosten.

Samenwerking

De volgende stap is om samen met de gemeenten Zemst en Boortmeerbeek afspraken te maken over de investeringen en de verdeelsleutel.

“Het hele domein zal toegankelijk zijn voor iedereen die wil proeven van verschillende watersporten, voor onze schoolgaande kinderen, alsook voor onze topsporters die zich hier op grote wedstrijden kunnen voorbereiden”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

“Door deze studie weten we nu waarvoor we staan en kunnen we snel aan de slag om een nieuw zwembad voor de Zemstenaars te realiseren”, zegt burgemeester Veerle Geerinckx van Zemst.

Prioriteit

“Wij stappen mee in de cofinanciering van het 50m-bad en een doorgedreven partnership met Sport Vlaanderen en Boortmeerbeek. De realisatie ervan is een prioriteit van onze bestuursploeg.”

Vooral voor het schoolzwemmen in de regio is een nieuw zwembad zeer welkom. “Onze scholen wachten op een nieuw kwaliteitsvol zwembad. We zijn ervan overtuigd dat dit project een meerwaarde kan betekenen”, vult Karin Derua, burgemeester van Boortmeerbeek aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten