Ook compensatie mogelijk bij vertraging op vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen

Themabeeld ©  AP

Passagiers die aansluitende vluchten nemen bij verschillende luchtvaartmaatschappijen, kunnen ook recht hebben op een schadevergoeding bij vertragingen. Dat zegt het Hof van Justitie van de Europese Unie.

jvhBron: BELGA

In het arrest preciseert het EU-Hof dat het recht op compensatie geldt wanneer de aansluitende vluchten door een reisagentschap werden gecombineerd, en dat het agentschap één totaalprijs in rekening bracht en één ticket uitgaf. “In zo’n geval is het irrelevant dat er geen juridische relatie bestaat tussen de luchtvaartmaatschappijen”, klinkt het. 

Aanleiding voor het arrest is een zaak in Duitsland. Een vrouw vraagt van de luchtvaartmaatschappij American Airlines een schadevergoeding van 600 euro, omdat ze met meer dan vier uur vertraging op haar eindbestemming, Kansas City, aankwam. De vertraging werd opgelopen op een vlucht van Philadelphia naar Kansas, de derde en laatste etappe van haar reis. De eerdere vluchten Stuttgart-Zürich (met Swiss) en Zürich-Philadelphia (met American Airlines) waren probleemloos verlopen. 

Omdat de verschillende vluchten als één boeking worden beschouwd, heeft de passagier recht op compensatie, zegt het Hof van Justitie van de Europese Unie. “Het lijkt erop dat de passagier over een ticket beschikt dat het bewijs vormt dat de reservering voor het volledige traject Stuttgart-Kansas City werd aanvaard en geregistreerd door een touroperator”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten