Premier De Croo op Europese top: “Dit toont hoe geïsoleerd Rusland en Wit-Rusland zijn”

Premier Alexander De Croo ©  AP

De leiders van ruim veertig Europese landen zijn donderdagmiddag neergestreken in het Kasteel van Praag voor de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG). Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne heeft het nieuwe overlegforum een grote symbolische lading. “Dit toont hoe geïsoleerd Rusland en Wit-Rusland zijn”, zei premier Alexander De Croo bij zijn aankomst.

jvhBron: BELGA

De openingsbijeenkomst van de EPG brengt niet enkel de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie naar de Tsjechische hoofdstad, maar ook die van 17 andere Europese landen: van het Verenigd Koninkrijk en Turkije tot de landen van de Westelijke Balkan en de Kaukasus. Samen willen ze zich beraden over de stabiliteit en veiligheid op het continent en gemeenschappelijke uitdagingen als energie en migratie bespreken. 

“Als je gewoon kijkt naar wie hier aanwezig is, dan begrijp je het belang. Het hele Europese continent is hier, behalve Rusland en Wit-Rusland. Dit toont hoe geïsoleerd die twee landen zijn”, onderstreepte De Croo. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz stipte aan dat “zij die hier vandaag aanwezig zijn weten dat de Russische aanval op Oekraïne een brutale schending is van de veiligheidsorde zoals Europa die de voorbije decennia heeft gekend”.

Hoe uiteenlopend de standpunten en belangen van de deelnemers ook zijn, ook voor de Franse president Emmanuel Macron moet de EPG “eerst en vooral een boodschap van eenheid van ons Europa” de wereld insturen. Hij had in mei het idee van een breder overlegplatform gelanceerd. Sommigen vreesden een nieuwe praatbarak, of een slinkse truc om verdere uitbreiding van de EU af te houden, maar de opkomst bewijst volgens de voorstanders het nut. “Alleen al het feit dat 44 landen besloten om deel te nemen is een positief signaal”, zei de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

Ook dat landen als het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Moldavië al interesse hebben betoond om een volgende bijeenkomst van de EPG te organiseren, bewijst dat er nood is aan dit format, meende De Croo. Macron zelf sprak de hoop uit dat de nieuwe club twee keer per jaar gaat vergaderen. “We delen dezelfde ruimte, vaak dezelfde geschiedenis en we moeten samen onze toekomst schrijven”, zei de Franse president. Scholz hamerde op een losse structuur. “Dit gaat niet over het creëren van een nieuwe instelling met een administratie en bureaucratie”.

De leiders hebben de werkzaamheden omstreeks 13.00 uur aangevat met een korte plenaire zitting, gevolg door een familiefoto. In de namiddag vinden er rondetafelgesprekken in kleinere groepen plaats. De Croo schuift aan bij een debat over de energiecrisis en de economische situatie, samen met onder meer Scholz en de Noorse premier Jonas Gahr Store. Het toptreffen wordt donderdagavond afgerond met een diner. Een gemeenschappelijke verklaring is niet voorzien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten