Een wereldprimeur van 5 miljoen euro en de snelste elektrische hypercar ter wereld: aanschouw de vijf duurste wagens van de Zoute Grand Prix

 ©  rr, jve

Laat de kurken maar knallen: vandaag is de Zoute Grand Prix 2022 van start gegaan, de hoogmis voor autoliefhebbers én constructeurs. De duurste en meest exclusieve wagens ter wereld vallen te bezichtigen. Van een Ferrari die straks voor 4 miljoen euro van eigenaar wisselt tot een Bugatti waarvan er maar 99 gemaakt zijn: dit zijn de vijf opvallendste auto’s die naar Knokke-Heist komen.

Junior Verbeeke

1) Bugatti W16 Mistral - 5 miljoen euro

De kans dat je deze wagen tegenkomt op onze wegen, is quasi onbestaande. Van de Bugatti W16 Mistral werden amper 99 stuks gemaakt. En ja, die waren allemaal in een mum van tijd uitverkocht. De wagen met 16 cilinders geldt als een prestigeproject en is een laatste afgeleide van de W16-reeks. Prijskaartje? 5 miljoen euro. Onder meer een Nederlander kon er eentje op de kop tikken. (Lees verder onder de foto)

Bugatti W16 Mistral.  ©  rr

2) Rimac Nevera - 2 miljoen euro

De Rimac Nevera, een hypercar, is de snelste elektrische wagen ter wereld. Een voorbeeldje: het ding trekt in enkele seconden op van 0 tot 300 km/u, zonder dat je het eigenlijk goed en wel beseft. Het is de eerste keer dat Rimac de Zoute Grand Prix met een bezoekje vereert. Van de Nevera, vernoemd naar een superstorm, worden maar 150 stuks gemaakt. Voor slechts 2 miljoen is deze wagen van jou. (Lees verder onder de foto)

Rimac Navera. ©  jve

3) Ferrari 288 GTO Coupé uit 1985 - 3,7 miljoen euro

Ook dit jaar wordt de bekende Bonhams Sale georganiseerd op zondag: zo’n 75 exclusieve wagens gaan dan onder de hamer. Vorig jaar bracht de veilig zo’n 12 miljoen euro op, dit jaar mikt veilinghuis Bonhams op 20 miljoen. Het paradepaardje? Een Ferrari 288 GTO Coupé uit 1985, een pareltje dat normaal gezien voor tussen 3,7 en 4,1 miljoen euro van eigenaar zal wisselen. Van deze auto werden 272 stuks gebouwd. (Lees verder onder de foto)

Ferrari 288 GTO Coupé uit 1985. ©  rr

4) MW 507 Series I Roadster uit 1957

Nog zo’n blikvanger tijdens de Bonhams Sale: een BMW 507 Series I Roadster uit 1957. Van dit type bestaan er amper 34 op 252, inclusief de Series II. De witte roadster moet minstens 2 miljoen euro kosten, al kan die prijs nog oplopen tot 2,5 miljoen euro of meer. (Lees verder onder de foto)

BMW Roadster uit 1957. ©  rr

5) Ferrari 250 GT/L ‘Lusso’ Berlinetta uit 1963

Uniek genummerd en uiterst stijlvol, met een prijskaartje van ongeveer 1,85 miljoen euro: een Ferrari 250 GT/L ‘Lusso’ Berlinetta. De wagen was 28 jaar lang in het bezit van een Fransman die hem nu dus van de hand doet. Van deze Berlinetta zijn er 350 stuks vervaardigd, en ook dit exemplaar gaat onder de hamer tijdens de Bonhams Sale met een insteekprijs van 1,65 miljoen euro. Ook hier is de kans groot dat de uiteindelijke verkoopprijs, exclusief commissie, nog aardig oploopt.

Ferrari Berlinetta. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten