Dronken chauffeur die man doodde riskeert 2 jaar cel en ongeschiktheid om nog te rijden

Voor de politierechtbank in Mechelen moest zich donderdag een 21-jarige man verantwoorden voor drie feiten. Bij het tweede incident overleed een man nadat de bestuurder dronken in zijn gevel reed en die instortte op het bed waarin de man lag te slapen. Het parket vroeg een celstraf van twee jaar, enkele fikse boetes en zes jaar rijverbod. Daarnaast vroeg het dat man ongeschikt wordt verklaard om ooit nog een voertuig te besturen.

Bron: BELGA

Yannick H. stond terecht voor drie feiten op anderhalf jaar tijd. Het eerste feit was een vluchtmisdrijf waarbij een elektriciteitscabine werd geraakt. Pas bij het tweede feit werd duidelijk dat ook toen Yannick H. verantwoordelijk was. Op 10 augustus 2021 reed hij dronken en onder invloed van verschillende drugs en medicijnen in op de gevel van een 78-jarige man. Die lag achter de gevel te slapen en overleed doordat de brokstukken op zijn bed terecht kwamen. De chauffeur werd onder voorwaarden geplaatst maar op 5 december ging hij alweer in de fout en werd dronken en zwaar geïntoxiceerd betrapt op een elektrische step. 

De procureur meent dat een strenge straf nodig is. “Voor het vluchtmisdrijf vorder ik een boete van 2.000 euro en een maand rijverbod. Voor het incident waarbij de man stierf, en hij door zijn staat van dronkenschap absoluut niet in staat was te rijden en het onverantwoord was om achter het stuur te stappen, twee jaar cel en 8.000 euro boete. Daarnaast drie jaar rijverbod, het opnieuw afleggen van vier examens, een alcoholslot en het uitspreken van de onrijvaardigheid van de man. Voor het derde feit, nauwelijks enkele maanden na het dodelijk ongeval, vorder ik 4.000 euro boete en drie jaar rijverbod, plaatsing alcoholslot en het opnieuw afleggen van medische en praktische testen. Ik vind het onbegrijpelijk dat het dodelijk ongeval geen wake-up call is geweest.”

“Neerwaartse spiraal”

Na het dodelijk ongeval vond een uitgebreid onderzoek plaats waarbij een toxicologisch onderzoek werd gevoerd, een verkeersdeskundige de plaats onderzocht en een wetsdokter vaststelde dat het overlijden een rechtstreeks gevolg was van de acties van de chauffeur. “De dronkenschap en intoxicatie van Yannick H. waren volledig de reden waarom die man is gestorven”, zei de procureur nog.

De man geeft de feiten toe en vroeg een straf met probatie-uitstel. Zijn advocaat probeerde de feiten te kaderen door wat te vertellen over hoe het kwam dat hij zo’n drank- en drugsprobleem had. “In 2018 is zijn vader overleden door zelfdoding, de drie zonen hebben hun papa gevonden. Dat was het begin van een neerwaartse spiraal waarbij hij een doelloos schip is geworden: hij stopte met zijn studies, begon te drinken en drugs te gebruiken. Hij wist geen blijf met zichzelf en vluchtte weg in roesmiddelen”, klonk het bij meester Bart Vanmarcke. “Hij had zelfmoordneigingen en de avond van het dodelijk ongeval was hij eerst met de fiets op stap geweest maar is dan thuis in de auto gesprongen om naar het kerkhof te gaan waar zijn vader rust. Na die feiten is hij drank en drugs blijven gebruiken, ook na het incident met de elektrische step. Pas in april dit jaar, nadat hij door de politierechter de levieten was gelezen tijdens de inleidingszitting, is hij gestopt met middelengebruik en sindsdien is hij een ander mens geworden. Ik vraag dan ook een straf met probatievoorwaarden die geldt als stok achter de deur.”

De man verontschuldigde zich bij de familie van de overleden man, hij had hen ook een brief geschreven. “Ik ga ervoor zorgen dat er nooit meer zoiets kan gebeuren”, zei hij.

Een vonnis is er binnen twee weken.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners