Expo met werken van ‘heks van Turnhout’: “Mama had hier lang naar uitgekeken”

Enkele maanden na haar overlijden brengt Art Gallery Mara een Ode aan Wenefrida. © Koen Van der Veken

Turnhout -

Na enkele jaren voorbereiding is de tentoonstelling met werken van Wenefrida Lewi in Art Gallery Mara geopend. Tijdens de vernissage stelt haar dochter Natasja Peeters een boekje over ‘de heks van Turnhout’ voor.

Wouter Adriaensen

Begin dit jaar overleed Wenefrida Lewi op 80-jarige leeftijd na vijf weken op intensieve zorgen in AZ Turnhout. De keramiste was een bekend figuur in de hoofdstad van de Kempen. Haar lange haren en donkere kleren leverden haar de titel ‘de heks van Turnhout’ op, een geuzennaam die ze trots droeg.

De uitbaters van de Turnhoutse kunstgalerij Art Gallery Mara waren al lang fan van de beelden die Wenefrida maakte. “Met haar keramiek verwezenlijkte ze haar grote droom: schoonheid scheppen, mensen beroeren, het ‘ultieme’ creëren”, vertellen Marleen en Greg. “Haar werk is, zoals haar persoonlijkheid, moeilijk te vatten, soms verrassend, soms herkenbaar. Die tegenstellingen geven haar werk een dynamiek, een levenskracht mee die direct aanspreekt, die de toeschouwer betrekt en wakker schudt.”

Postuum eerbetoon

De voorbereidingen voor de tentoonstelling waren al enkele jaren bezig. “Maar door haar bipolariteit werd mama soms opgenomen waardoor het een paar keer uitgesteld werd”, vertelt dochter Natasja Peeters. “Ze had hier zelf lang naar uitgekeken. Het is een mooi postuum eerbetoon geworden.”

In de kunstgalerij is zowel recenter als ouder werk van Wenefrida te zien. “Ze heeft veel zelf bewaard en had een ordelijk archief. Er zijn zelfs beelden uit de jaren zestig bij. Toen was het niet evident om een kunstenaarsroeping te volgen, al zeker niet als vrouw. Ik heb het altijd erg moedig gevonden dat mama trouw gebleven is aan zichzelf. Ze koos een moeilijke weg en is die consequent blijven volgen.”

Nieuwsgierig naar ‘de heks’

Naar aanleiding van de tentoonstelling schreef Natasja een beknopte geïllustreerde biografie van haar mama. “Hoe dichter je bij iemand staat, hoe moeilijker dat is. Maar mensen zijn nieuwsgierig naar haar. Het is belangrijk om haar verhaal te vertellen.” Haar liefde voor kunst gaf Wenefrida door aan haar dochter. “Als kunsthistoricus heb ik onderzoek gedaan naar voornamelijk Rubens. Nu ben ik directrice van de collectie van het War Heritage Institute, bekend van de vliegtuigen in het Brusselse Jubelpark.”

De vernissage van Ode aan Wenefrida is zondag 9 oktober om 15u. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 30 oktober te zien in Art Gallery Mara, Baron Frans du Fourstraat 4.

Droomvogels - Lumière de la vie, een van de werken die Art Gallery Mara toont. © RR

www.art-gallery-mara.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten