Zware avondspits in heel het land nadat onder meer vier vrachtwagens botsen op viaduct van Merksem

Archiefbeeld viaduct Merksem. © BFM

Door een ongeval tussen vier vrachtwagens op het viaduct van Merksem op de Antwerpse Ring staan donderdag lange files rond Antwerpen. Ook in de rest van het land is het erg druk. Om 18.00 uur stond op de Vlaamse snelwegen meer dan 220 kilometer. Dat is uitzonderlijk.

jtp, sgg

Het zware ongeval gebeurde rond 13 uur. In een beginnende file, net voor de nieuwe verkeerssituatie aan de kapotte brugvoeg op het viaduct van Merksem, botsten vier vrachtwagens tegen elkaar. Door het ongeval waren slechts twee van de vier rijstroken vrij. Drie van de vier vrachtwagens moesten getakeld worden. Niemand zou gewond geraakt zijn.

Het incident is ondertussen afgehandeld, maar het zorgde wel voor stevige files. “We weten dat de weg opnieuw vrij zal komen, maar eigenlijk was het kalf al verdronken. De files stonden er al en daar komt alleen nog meer verkeer bij door de avondspits”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Je merkt ook dat het niet alleen de ring is, maar ook op de toekomende snelwegen is het druk. Als je traject door Antwerpen loopt, gaat het meer tijd vragen.” Wie niet rond Antwerpen moet zijn, wordt aangeraden de omgeving te vermijden.

Ook in de rest van het land is het erg druk. Om 18.00 uur stond er 220 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Dat is uitzonderlijk. Dat blijkt ook uit de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum. Door de lange files waren er ook op andere plaatsen in het land ongevallen die voor bijkomende hinder zorgen. “Ook rond Brussel is het druk. Er is gewoon heel veel verkeer op de weg. Dat is ook wel vrij typisch voor de tijd van het jaar. Oktober en november zijn de filekleppers van het najaar. Weinig mensen zijn nog op vakantie, de economie draait op volle toeren, het hoger onderwijs is van start gegaan,... En het is donderdag. Dat is typisch een dag waarop er minder van thuis wordt gewerkt. Dat laat zich voelen op de weg”, zegt Bruyninckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten