Havenarbeiders opgepakt bij huiszoekingen in onderzoek naar cocaïnesmokkel

Antwerpen, Brasschaat, Hoboken, Temse, Turnhout, Waasmunster, Wilrijk, Wuustwezel -

Bij een nieuwe reeks huiszoekingen door de FGP Antwerpen zijn woensdag acht verdachten van drugssmokkel opgepakt. Het gaat onder meer om enkele havenarbeiders. “De politie kreeg toegang tot enkele van hun communicaties”, zegt het parket.

sare

Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen vielen woensdagochtend op dertien adressen binnen in een onderzoek rond de invoer van verdovende middelen via de haven van Antwerpen. Er waren huiszoekingen in Antwerpen, Brasschaat, Hoboken, Temse, Turnhout, Waasmunster, Wilrijk en Wuustwezel. “Daarbij werden acht personen tussen 24 en 37 jaar oud gearresteerd”, bevestigt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “De onderzoeksrechter zal beslissen of ze al dan niet aangehouden worden.” Bij de verdachten zijn verschillende havenarbeiders.

Het onderzoek naar de organisatie was begin februari gestart met de inbeslagname van een partij cocaïne in het Verenigd Koninkrijk. De cocaïne was onderweg naar Antwerpen en moest hier uitgehaald worden door de criminele organisatie. “De informatie van de inbeslagname werd met internationale opsporingsdiensten gedeeld, verschillende mogelijke verdachten werden geïdentificeerd”, zegt het parket.

Vermeende opdrachtgever al eerder opgepakt

Volgens het parket was de groepering actief op verschillende kades in de haven van Antwerpen. “Ze zou verschillende methodes hanteren om cocaïne te recupereren”, klinkt het. De vermoedelijke opdrachtgever van de nu gearresteerde verdachten zit al langer in de cel. “FGP Antwerpen kon toegang krijgen tot enkele van de communicaties van de verdachten”, zegt het parket. “Zo konden de verdachten geïdentificeerd worden en kregen de speurders inzicht in hun manier van werken.”

Bij de huiszoekingen van woensdag werden grote bedragen cash geld, luxegoederen waaronder horloges van het merk Rolex, een wapen, cryptofoons en twee voertuigen in beslag genomen.

“We willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken”, zegt het parket. “Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.onzehavendrugsvrij.be.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten